Felhívás!

Bocsáss meg nekik, Uram…

Teljesen elment az esze a belügyminiszternek. Miután viszonylag hamar hoztak korlátozó intézkedéseket, és ezért aránylag kevés koronavírusos megbetegedést jegyeznek Romániában, most kitalálta, hogy fényt és pászkát osztanak az ortodox húsvét alkalmából. Most ne akadjunk fenn azon, hogy ez diszkrimináció, hiszen ezelőtt néhány nappal a katolikus és protestáns hívőket hazaparancsolta (és ez egyébként észszerű döntés volt), de ezzel egyszerűen eltörli az összes eddig elért járványügyi rendelkezés viszonylagos sikerét.
Ez ugyanis nem a csíkszeredai ételszentelés lesz, ahol az emberek több száz méteres sorokban, civilizáltan várakoznak! Ez olyan lesz, mint az ortodox szenteltvíz-osztás, ahol a hívek egymás nyakába hágva nyújtják flakonjaikat, hogy a másiknál két perccel hamarabb kapjanak abból a hordóból, amelyikből egyébként bőségesen jut mindenkinek. A balkáni értékrend szerint ugyanis bevágni a másik elé, megszerezni azt, ami neki (hamarabb) járt volna, az nem arcátlanság, hanem „ügyesség”.

De mi kényszeríti a minisztert ilyen őrültségre? Az ortodox egyház. Az, amely nélkül ebben az országban nem lehet megnyerni a választásokat. Márpedig választások – ha néhány hónap késéssel is, de – lesznek. És ha az ortodox egyház azt mondja, hogy ők fényt osztanak, akkor osztanak. A politikusok pedig behúzzák a farkukat, és engedelmeskednek. Így alakul ki a fundamentalizmus – mutatott rá néhány évvel ezelőtt a Duna Televíziónak adott interjújában Gabriel Liiceanu.

Az ismert filozófus kifejtette: a választások előtt mindent megígérnek az egyháznak, amit ez be is hajt. Ettől még erősebb lesz, így a következő választások előtt még többet követel, amitől még erősebb lesz, és így tovább. Itt most éppen lenullázzák az eddigi eredményeket, beáldoznak még néhány száz életet, és azt kockáztatják, hogy a járvány pár héttel, netán hónappal később és magasabban tetőzik, csak azért, hogy „jóban maradjanak” a pópákkal.

Bocsáss meg nekik, Uram, mert nem tudják, mit cselekednek…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. április 16., 12:48
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Nagy hatalma van az Ortox egyhaznak Romaniaban de ez a kiserlet most nem sikerult ,Viszont a sok katedralis helyet jobblet volna ha az egeszsegugyre fektettek volna nagyobb hangsulyt , !