Felhívás!

Egyre kevesebb a vásárló

Egyre kevesebb a vásárló Kovászna megye

A kézdivásárhelyi csütörtöki piacnap már nem vonz annyi vásárlót, mint régen, a kínálatra azonban nem lehet panasz, mind a helyi termelők, mind a viszonteladók szép portékákat kínálnak.
A piac bejáratánál gombaárusok sorakoznak, akik, amint azt nemrég megírtuk, szakember által elvégzett gombavizsgálat, valamint beszerzési engedély hiányában bent nem árulhatnak. Nem kis megrökönyödésünkre a torjai erdőből szedett medve-, róka-, keserű- és galambgombát nem kevesebb, mint 25 lej/kg áron kínálták.
A termelési engedéllyel rendelkező zöldség- és gyümölcsárusok, illetőleg a viszonteladók bőven és jó minőségű árut kínáltak eladásra, nagyjából egységes áron: zöldpaszulyt 8, hagymát 1,50, szemes paszulyt 10, karalábét 4, pityókát 1.50–2 lejért, paradicsomot 3–4 lejért, dinnyét 1,50-ért, paprikát 4 lejért, barackot, szilvát, illetve nektarint 8, málnát 18 és cseresznyét 6 lejért.
A gazdag kínálat ellenére a sürgés-forgás már nem akkora a csütörtöki piacnapon, mint régebb volt. Ott jártunkkor a miccsárusoknál volt nagyobb érdeklődés, akik 3 lejt kértek az ínycsiklandó illatú finomság darabjáért. Mojzi Jenő sárfalvi termelő lapunknak elmondta: nem az a csütörtöki piacnap, ami régebb volt, legfeljebb árusból van több, emiatt mindenki nehezebben tudja értékesíteni portékáját, hiszen egyre kevesebb a vásárló. Tőle leginkább zöldpaszulyt vásároltak, ám szomorúan jegyezte meg, jobb napokon sem ad el 3–5 kilónál többet.
A kevés vásárlóra panaszkodott a kézdivásárhelyi Paizs Margit termelő, elárusító is. Úgy vélte, a nagyáruházak „csalták el” a klienseket. De nemcsak a termelők panaszkodtak, hanem a viszonteladók is. A kézdivásárhelyi B. Levente azt mondja: a gyenge kereslet érezhető a bevételen, hozzátéve, ő maga a brassói nagybani zöldségpiacról hozza a zöldséget, gyümölcsöt.
Mint kiderült, nem minden a multik hibája, hanem feketézők is rontják az üzletet. A csernátoni Lukács Edit rendszeresen ellenőrzött juhtejterméket árul: sajtot 20, ordát 18, túrót kilónként 24 lejért. Tudja, hogy mindez nem olcsó, ám cserében garantálja a minőséget. Rendkívül aggasztónak találja viszont, hogy vannak, akik ellenőrizetlen minőségű tejterméket árulnak, persze, jóval olcsóbban. „Tizennégy lejért adják a sajtot, azonban ezzel a vásárló rosszul járhat, mert nem biztos, hogy friss, illetve megfelelő körülmények között készült” – mondja. Talán igaza van. Vagy ki tudja… <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások