Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyre élesebb a medvehelyzet

Egyre élesebb a medvehelyzet Kovászna megye

A legutóbbi halálos medvetámadás apropóján (Hargita megyei, 35 éves férfit ölt az állat, két kislányt hagyván árván) a vadászati múzeumban tartott kötetlen beszélgetésre hívták össze a sajtó képviselőit több megyei vadásztársaság vezetői. Céljuk figyelmeztetni a lakosságot: a medve már mindenütt jelen van, a vadászati tilalom életbe lépése óta dominánsnak érzi magát, nem fél az embertől, aki ilyenformán már állandó veszélynek van kitéve a természetben.

Hirdetés
Hirdetés

Sárkány Árpád, az Abies Hunting vadászati cég vezetője röviden összefoglalta a mai tűrhetetlen állapotokhoz vezető előzményeket: a 2016-ban a civil szervezetek nyomására eltörölték az évi kilövési kvótát (400-500 példányt, az állomány 1-2%-át lehetett kilőni). A vadászati tilalom bevezetése óta az akkori 6400-6800 közötti egyedszám a tudomány által elfogadott 8%-os szaporodási rátával megszorozva vezetett a mai 8-9 ezres állományhoz, melynek 78%-a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékben él.
Amit a vadászok – Sárkány Árpád mellett László Béla, a Kovászna Megyei Halász-Vadász Egyesület vezetője, valamint Fodor István bodoki polgármester, maga is vadász, Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezetője – a leginkább nehezményeznek, hogy az állam példátlan szenvtelenséggel viszonyul a túlszaporodás miatt előálló vészhelyzethez, nincs semmiféle prevenciós intézkedése az anyagi károk megelőzésére és az emberi élet védelmére (ez utóbbihoz pedig még törvényes alapja sincs). Mi több, a környezetvédelmi minisztérium vezető hivatalnoka törvényt sért, hiszen a tavaly elfogadott akcióterv, illetve a 148-as törvény kötelezi, hogy évente hirdesse ki a kilövési kvótát.

 

Öntörvényű megoldások
Az Erdészeti és Vadászati Kutatóintézettel (ICAS), valamint a civil szervezetek képviselőivel együtt kidolgozott terv kimondja, az állomány szabályozásának egyetlen módja a vadászat. Legutóbb 2017-ben hagyták jóvá 140 veszélyes medve kilövését, azóta 124-et ejtettek el, 174 kérést visszautasítottak, mert a medve „nem csinált elég nagy kárt”. A László Béla által bemutatott, kilövési kérésre érkezett válaszlevél szerint a Közép- és Nagyajta, valamint Bölön vidékét terrorizáló medve kilövésére nem elegendő indok, hogy eddig 10 ezer lejes kárt okozott.
A hatóságok passzivitásának következménye, hogy egyre több az öntörvényű megoldás. Tavaly a csendőrök 84 állatot szabadítottak ki csapdából, a vészhelyzetek megoldásához viszont nincs eszközük, fegyverük, képzettségük (s a hozzáállásuk is hiányzik). A mezőgazdasági terményekben, kisgazdaságokban okozott károkért csak választási évben fizetnek kártérítést – tudtuk meg.
– Az senkinek nem fáj, hogy Oltszemen tavaly 7-8 medvét ütött el a vonat, vagy hogy a juhászok erdőben kóborló nagy testű kutyái hány bocsot (és egyéb vadat) pusztítanak el – háborgott Fodor István.

 

Bocsok az energiafűzben
A medveállomány túlszaporodása rendhagyó helyzeteket eredményez. Ahogy László Béla elmondta, egy 40 hektáros hajtásban 54 medvét találtak, köztük sok nősténymedvét, amelyek példátlan módon össze is verekedtek. Előpatak közelében, egy erdei úton a híd átereszébe kölykezett bele az anyamedve, mert az erdei barlangok már foglaltak. A Szotyor és Szépmező közötti 4 hektáros energiafűz-ültetvényben nyolc medve tanyázik, köztük több bocsos, fiatal anyamedve, amelyek igen agresszívek lehetnek. Az eddig megszokott 5 év helyett a nőstények már 3 évesen párosodnak, mikor még alkalmatlanok az utódnevelésre.
Az, hogy lassan leszokhatunk a gombászásról, a sátorozásról, erdei sétákról, tehát még az enyhébb következményei a medvehelyzetnek. Demeter János elmondta, a közel 9000 km2-es Yellowstone Nemzeti Parkban, ember nem lakta helyen 600 medve él, Kovászna megyében, 3700 km2-en 1000-nél is több, 220 ezer ember környezetében. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 28., 8:19
  ÉRTÉKELÉS: 7

  En megkerdeznem Sarkany urat,meg a tobbi „Vadolot”,hogy az emberaldozatot kovetelo esetnek milyen koze van a tulszaporulathoz,hiszen az ember ittasan ment onkent a medve barlangjahoz,kovekkel es csutakokkal dobalta a barlang bejaratat,addeg mignem felboszitette a bocsait vedelmezo anyamedvet. Uraim,ha valaki az onok maganlakasanak ablakait kovekkel dobalna,veszelyeztetve ezzel a csaladi bekejuket,esetleg a gyerekeik vagy unokaik eletet,onok mint vadasz emberek es torvenytisztelo allampolgarok,hogyan reagalnanak egy ilyen agressziora?! Megvedenek-e a feleseguk,a gyerekeik,vagy unokaik eletet ?! Mert ez az anyamedve,mely sajnalatos modon (de az emberi butasagnak koszonhetoen) megolte azt az embert,sem tett egyebet mint amit az osztone diktalt.Azt,hogy megvedje a bocsai eletet ! De ami a legelszomoritobb ebben a cikkben ,az ,hogy onok mint vadaszok,mint erdeszek soha de soha nem emelik fol a hangjukat a Romaniaban folyo irdatlan erdoirtasok ellen.Pedig ha erdok nem lesznek,akkor a legvegen a vadaszat is megszunik ! Es a medves problemat igen is az erdok irdatlan mennyisegben folyo kiirtasa okozta,es nem a tulszaporulat. Egy olyan orszagban ahol 10 ev alatt (es erre statisztikai hivatalos adatok vannak!) 230.000 hektar erdonel tobbet kiirtottak,ott senki ne csodalkozzon azon,hogy a medvek a falvakban,a vasuti toltesen meg az utakon setalnak. Ez a jelenseg is az emberi butasagnak es az emberi kapzsisagnak koszonhato.

  • User
   Dátum: 2019. március 31., 9:49
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Kedves Uram / Hölgyem! Ha az ön saját udvarán saját haza ajtaját próbálna meg rátörni a medve a bent levő anyára és 9 éves gyerekére, ahonnan menekülési útvonal az a egyetlen említett ajtó, akkor ön mit tenne? Történt ez tavaly augusztus végén Tusnádfürdőn, és megjegyzem, villanypasztor védi az udvart…

  • User
   Dátum: 2019. április 6., 6:11
   ÉRTÉKELÉS: -6

   Amielott valaki meg a nagy erdoirtasokrol kezdene el beszelni, el kene olvasnia legalább egyetlen egy botanika könyvet, vagy legalább annyit tudjon a Romaniaban levő erdőkről hogy hány százaléka már nem termékeny a meglévő erdőknek, miért szükséges ezek kivágása és visszaültetese és hogy folyik le egy fakitermelesi folyamat. Buta ember buta hozzászólás, elnézést.

 • User
  Dátum: 2019. március 28., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: -6

  A hozzászólás első felével egyetértek. A második fele a szokásos hasraütés. Hol folyik irdatlan erdőirtás? (Nem tévesztedő össze a fakitermeléssel). Hol lehet megnézni ezt az állítólagos statisztikai adatot?

 • User
  Dátum: 2019. március 28., 20:32
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az este mondta a Pro Tv hogy az ember tulajdonképpen bocs lopni ment oda, elismerték a társai is, rejtett kamerás felvételen pedig az illegális bocs keresletet is bemutatták.Igaza van a Tisztelt Hozzászólónak ezek a pökhendi alakok csak a vadállatok irtásáról beszélnek, őket nem érdekli az erdő, annak vadállománya.Hagyjuk a gombákat is az utóbbi időben mértéken felül szedték a vadon termő gyümölcsöket gombákat, mi maradt volna a vadnak enni?Az a bajuk hogy kevés öldöklést tudnak csapni, szervezni az újgazdagoknak, a vitézeknek akikben szemernyi tisztelet sincs az erdő, a természet iránt.Ezek zsoldosok akik abból gömbölyödnek, hogy állatokat gyilkolnak halomra, szemernyi esélyt sem adva a vadnak a menekülésre, a túlélésre.Kegyetlen népség akiket csak a haszon érdekel és minden áron vadászni akarnak.Ezért riogatnak kézzel lábbal. Különben a csobánkutyák, sok kaukázusi hamarabb megtépi az embert az erdőben.

  • User
   Dátum: 2019. április 1., 17:53
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Hogy a vadaszok nem adnak eselyt a vadnak???????????????? A medve mennyi eselyt ad az embernek a menekulesre?????????? Menj el egy vadaszatra Te Vitez es tanuld meg mit eszik a medve.

  • User
   Dátum: 2019. április 3., 8:00
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Te gyökér ahol erdő van nincs gyümölcs csak akkor ha le vágják a fákat lám mutas olyat ahol erdő van és van málna, szeder,szamóca,áfonya stb,a masik dolog a medvéket nem a falu szélén kell etetni a vadászoknak ha nem a falutól távol kb 7-8km re de így könnyeb s a másik dolog egész európa szerte nincs annyi medve mint Romániába míg nem lett rendszer váltás ha visza gondolunk volt e ennyi panasz a medvékről!