Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Egymástól (is) tanulnak

Egymástól (is) tanulnak Kovászna megye

Foglalkoztatóház, szalmakrumplisütés és mérnöki tanácsadás – ezt a három, a StartUp-program keretében már elindított vállalkozást mutatták be tegnap a megyei tanács által szervezett konferencián a mint­egy negyven érdeklődőnek. A pályázók vagy leendő pályázók választ kaphattak az őket foglalkoztató kérdésekre.

Házigazdaként Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke egyszerű, de sokatmondó adatokat sorolt fel: a StartUp Now programmal mintegy 120 új cég jött létre a megyében, ezek valamennyien 35–40 ezer eurós támogatást kaptak, azaz mintegy ötmillió euró beruházás érkezett, és ezek egyelőre 250 új munkahelyet hoztak létre közvetlenül, amibe nem számítják bele a könyvelőket és más külső munkatárasakat és beszállítókat.

Vajda Lajos ezt a számítást kiterjesztette a Központi Régióra, ahol mintegy 1500 új vállalkozást hoznak létre, legkevesebb hatvanmillió euróból. Az ASIMCOV Kis- és Középvállalkozások Szövetségének ügyvezető elnöke fontosnak nevezte, hogy fiatalokkal „frissül” a gazdasági élet, és felhívta a figyelmet az ASIMCOV klasztereire, amelyhez érdemes csatlakozni, mert külföldi partnereket lehet szerezni.

Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség vezetője a hivatal szolgáltatásait ajánlotta: az ügynökség nem hoz ugyan létre munkahelyeket, de támogatja a munkahelyek létrehozását.
A StartUp-támogatással létrehozott vállalkozások némelyike máris működik. Édler Rozália egy „házikót” hozott létre (Rozie’s Creative Home) az Arany János utcában, amely „második otthonként” funkcionálhat, ahol „ki lehet dumálni” azt, amit otthon nem. Van gyereksarok (de az aprókat a konyhai „munkába” is bevonják – lehet sütni, főzni), ahol a kicsik lekötik magukat, amíg szüleik beszélgetnek, van kávézó, teázó, és van egy „környezetbarát barkácsműhely” is. Nemcsak anyukák, hanem apukák, nagymamák is mehetnek oda, de egyedülállókat is szívesen látnak.

Hirdetés
Hirdetés

Máthé Zoltán viszonylag egyszerűen és világosan fogalmazta meg célját: „mi sütjük majd a legjobb szalmakrumplit egész Háromszéken”. Az 1918. december 1. úton lévő gyorsétterem (a Dr. Office-szal szemben) jó úton jár, mert január 2-án nyitott, és máris túl vannak a tízezer eurós forgalmon, amit a szerződés szerint egy év alatt kell teljesíteni. A krumplit Csernátonból hozzák, ők mossák, hámozzák, szeletelik, és két lépcsőben sütik, ezért gyorsan kész lesz, és mindig friss.

Szilveszter Szabolcs mérnöki tanácsadással foglalkozik, három alkalmazottja van háromezer lejes fizetéssel, környezetkímélő technikák alkalmazásával, szennyvíz- és vízhálózat-modellezéssel foglalkozik, több gyárral és üzemmel van szerződése.

Tóth Szabolcs projektkoordinátor arra hívta fel a figyelmet, hogy ahhoz, hogy megkapják a különbséget (a cégek a kb. 40 ezer eurós finanszírozásból „csak” 30 ezret kaptak meg), könyvelési dokumentumokkal kell bizonyítani, hogy bevételük elérte az előleg 30 százalékát (valamivel kevesebbet, mint 10 ezer euró).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 23., 7:49
  ÉRTÉKELÉS: 3

  “január 2-án nyitott, és máris túl vannak a tízezer eurós forgalmon” Szalmapityókából? Ennyi pityóka ejsze nincs es. 🙂 Gratulálok!

 • User
  Dátum: 2020. január 26., 9:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Tolvajlás mesterfokon!😤
  Adjanak normális fizetéseket az embereknek, h lehessen belőle sporolni is! Aki vállalkozást akar nyítani az tegye meg a saját pénzéből és ne a közösből! Juhász, cigány, üzletemberek mind jól jártak az unióval! Aki keményen dolgozik az tudja mennyi az 500€kb a havi fizuja!😤🤤