Felhívás!

FRISSÍTVE: Egyetlen fogászat működik Szentgyörgyön

FRISSÍTVE: Egyetlen fogászat működik Szentgyörgyön Kovászna megye

Mint ismeretes, új intézkedéseket hoztak országos szinten a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére. Ennek része, hogy felfüggesztették a fogorvosi rendelők működését is. Kivételt a sürgős esetek képeznek, ezeket a pácienseket elláthatják a fogorvosok.

Az újonnan hozott intézkedések révén bezárták a fogászati rendelőket, az orvosok – amennyiben önként vállalják – csak a sürgősségi eseteket láthatják el. Sepsiszentgyörgyön egyedül dr. Fazakas Szabolcs fogorvos fogadja a sürgős eseteket, minden más kezelést felfüggesztett. Mint mondta, egyáltalán nem zárt be a járvány megjelenése óta, folyamatosan ott van, tizedik napja, hogy reggeltől estig dolgozik asszisztensével.

– Nagyon veszélyes így dolgozni, de úgy gondolom, orvosként ez a feladatunk. Sebészi felszerelésben dolgozunk mindketten, a rendelőben naponta rengetegen megfordulnak. Mindenki után azonnal fertőtlenítünk, az eszközöket, fogászati széket, de az ajtókilincset is. Csak a sürgős eseteket kezeljük, a normális aktivitást teljesen felfüggesztettük, így nem implantálunk, nem csiszolunk fogat. Úgy gondolom, az orvos ilyenkor is orvos, és nem az a megoldás, hogy bezárunk – mondta dr. Fazakas Szabolcs.

A Fazakas Dental naponta 12 és 15 óra között fogadja a pácienseket, előjegyezni a 0744. 857.743-as telefonszámon lehet.

FRISSÍTÉS: Mégsem rendelhetnek a fogorvosok jelen körülmények között 

Mégsem lesz sürgősségi fogászati rendelés a sepsiszentgyörgyi Dr. Fazakas Szabolcs rendelőjében, ugyanis egy hétfő éjszaka érkezett átirattal bezárták a rendelőt. Az orvos kifejtette: ennek értelmében ezután csak az állami sürgősségi rendelőkben lehet pácienseket fogadni, de jelenleg egy ilyen sincs a megyében. A betegek most még bemennek Brassóba, de, ha súlyosbodik a helyzet és ez nem lesz megoldható, akkor egyáltalán nem lesz ellátás. A fogorvos értesítette a helyi hatóságokat a történésekről. Antal Árpád polgármester megkeresésünkre azt mondta: keresik a megoldást és reméli sikerül önkormányzati, kórházi keretet biztosítani erre a helyzetre. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 24., 11:32
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ez mind jól hangzik a tudatlan páciensek számára.. de legalább a dr.ur tudatába kéne legyen annak hogy nem hiába zártak be a fogorvosi rendelők, eleinte egyeni döntésre, utólag már kormányi rendelet alapján, mivel a fogászati rendelő az egyik legnagyobb gócpont a fertőzés terjedésében. Ennek értelmében a legtöbb fogorvos megelőzés céljából felelősségteljes döntést hozott és bezárt,mivel már régóta nem lehet beszerezni megfelelő védőfelszerelest. Hiaba fényezi magát az ilyen kijelentésekkel “az orvos ilyenkor is orvos” ha be se tartja, vagy tudatában sincs a megfelelő óvintézkedéseknek amit ebben a helyzetben alkalmazni kell minden páciens után.. ha reggeltől estig “rengetegen megfordulnak” a rendelőjében hogyan tudja megelőzni a vírus terjedését?? Egy felületi fertőtlenítős törölgetéssel?? Minimum 2 órát kéne szellőztetni és fertőtleníteni minden egyes beteg után ahhoz h biztonságos legyen a kezelő egység a következő sürgősség fogadására. Egy orvos akkor orvos ha felelősségteljes döntést tud hozni krízis helyzetben is, és a páciensei biztonságát helyezi előtérbe, nem pedig az anyagi háttérét nézi a dolgoknak,és nem használja ki azt a helyzetet h a város többi rendelője bezárt, és ő ebből profitál h fogad minden beteget..

  • User
   Dátum: 2020. március 24., 18:08
   ÉRTÉKELÉS: 1

   A fogorvosi surgosseget nem a kormanyrendelet tiltotta, hanem az orszagos fogorvosi kamara rendelete, ami hetfon szuletett. Ha valaki valamit nem ert kerdezzen meg egy illetekest! Abban a bizanyos rendeletben, szepen levan irva minden eljarasnak a modja!

   • User
    Dátum: 2020. március 24., 21:11
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Akarki is tiltotta nem ezen van itt a lenyeg!!! On egy felelotlen dontest hozott azzal hogy megfelelo vedofelszereles nelkul folytatta a tevekenyseget amikor a tobbi orvos megovva a betegeit beszuntette a rendelest! Erdekes modon arrol nem kommental semmit, hogy On mennyire volt tisztaba a fogaszati rendelo fertotleniteserol es a vedofelszerelesrol. Mert legyintett az egeszre, ebben a helyzetben is eloskodokent viselkedett, 300-400 lej egy foghuzasra?? ha faj fizessek meg, ugye? Orvoskent ez a feladata, lehuzni a penzt a betegrol ebben a helyzetben is?? Onnek a penz tobbet er mint a sajat egeszsege , a pacienseirol ne is beszelve. Orvendhet h bezarattak es nem fertozodott meg on is!!

    • User
     Dátum: 2020. március 24., 22:29
     ÉRTÉKELÉS: 4

     Minden paciens, az utobbi ket hetben, szigoruan jarvanytani kivizsgalast kovetoen reszesult kezelesbe. Ebben az idoszakban nem volt egyetlen bizanyitott eset sem varosunkban. Minden ellatas ami ebben az idoszakban zajlott, egyhasznalotos sebeszi ruhaban tortent, betartva minden eloirast.
     A virust el tudja kapni sorban allas kozben az uzletben, es tovabb tudja adni is azt!
     A surgossegi arak pedig nem voltak emelve, ugyan annyi volt mint evekkel ezelott.
     Oszinten remelem,hogy ebben a periodusban nem szorul fogaszati surgossegre!

    • User
     Dátum: 2020. március 24., 23:52
     ÉRTÉKELÉS: 0

     Onnek nincs jogaban elitelni barkinek is a donteset, mi a felelotlen vagy mi nem. Tovabba nincs joga eloskodonek nevezni azt aki dupla vagy tripla annyit dolgozott,hogy ellassa az aktualis eseteket.

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 12:57
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Az ujsag illetve az ujsagiro elore kene informalodjon hivatalos forrasokbol,mielott egy ilyen “reklam szagu” cikket megjelentett, mert orszagos szinten intezkedeseket vezettek be a fogaszati surgossegek ellatasara, ami vagy a korhazi rendelokben fog tortenni, vagy az orvosi kamara altal kijelolt rendelokbe..es ezt nem fazakas dr. donti el, ugyhogy addig ilyen cikkeket nem kene megjelentetni…sot a dr.ur sem kene a helyzetet kihasznalva hirdesse hogy o az egyetlen aki surgosseget vallal! Balogh doktorno is a mult heten dolgozott, most kiderult h a parja fertozott..ugyhogy maris szet van szorva a paciensek kozott is! a felelossegtudat hianyzik az effele orvosokbol sajnos..

  • User
   Dátum: 2020. március 24., 15:03
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Locsogni könnyü ,gondolkodni nehéz úgy latszik sokaknak , bele tud gondolni hány embernek fájhat a foga is akár , mintha egyebb betegség nem lenne csak a koronavirusos fertözés Ha valaha lett volna jó nagy fájdalma (nem csak fog ) akkor elgondolkodhatna. Minden elismerésem a dr. úrnak , hogy ebben a lehetetlen helyzetbe is van akire számithatnak azok akiknek nagyon fáj Egészséget mindenkinek, figyeljünk másokra is !

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A sebészi felszerelés alatt mit ért? Farmer nadrágot? amikor a férjemnek implantált abba volt, tudtommal az implantalas is sebészi beavatkozas…

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 15:52
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az a bizonyos rendelet már vasárnap délután elérhető volt a fogorvosok számára. Akkor még bőven lett volna idő ezt cikket visszavonni… De hát milyen jó “reklám” ez a rendelőnek és a dr. úrnak, nem?

  • User
   Dátum: 2020. március 24., 18:33
   ÉRTÉKELÉS: -1

   A fogorvosi surgosseget hetfon tiltotta be a romaniai fogorvosi kamara rendelete. A kormany rendelet szerint surgosseget lehetett ellatni a fogorovosi rendelokben

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 19:20
  ÉRTÉKELÉS: 1

  És ha reklám is lenne, mi a baja magának? Ennyire nem tudja elviselni, hogy egy embertársáról egy jó szót írjanak? Az újságíró vagy szerkesztő nem jogász, hogy a Monitorul Oficial-t bújja egész nap. Tudósít, hova mehet egy fogfájós személy és kész. Köszönje meg, mert magának is van foga, ugye? Méregfoga van, az biztos, de civilizált ember nem használja.

  • User
   Dátum: 2020. március 25., 15:38
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Egyelore sehova.
   Mivel a korhazakban is borzaszto nagy hiany van mindenfele vedofelszerelesbol, ezert a fogorovosok most ezen a teren hatterbe szorulnak, ki tudja mikor erkezik felszereles..

 • User
  Dátum: 2020. április 3., 14:25
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Akik azt hitték a külföldről hazatérők közül, hogy senki nem veszi őket észre, tudják meg, hogy nagy terhet jelentenek az egészségügyi ellátást támogató pénzek használatát illetően. Ők lehetnek azok akik besodródnak ide – oda, ha itthon lettek volna, tudnák, hogy a betegellátás szükségállapotos, tehát az igénylőnek kell alkalmazkodnia. Ahhoz a kevéshez és késlekedőhöz, ami mégis van.