Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy lépéssel közelebb a cukorbetegség megelőzéséhez

Egy lépéssel közelebb a cukorbetegség megelőzéséhez Kovászna megye

A cukorbetegek világnapja alkalmából szerveztek konferenciát a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban szombaton. Az előadásokkal egybekötött ingyenes szűrőfelméréseknek több tucat résztvevője volt, a szakorvosok a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseinek segítségével nyújtottak lehetőséget szemészeti és belgyógyászati felmérésékre a látogatóknak.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete három év után ismét megszervezte a konferenciát, ami egyre nagyobb érdeklődésre tart számot. Dobolyi László, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, hogy az idei rendezvény különlegesnek számít, nemcsak azért, mert ismét összegyűlhetett a sepsiszentgyörgyi cukorbeteg közösség, hanem mert ez az első alkalom, amikor ennyire változatos szűréseket tudtak biztosítani az érdeklődőknek.

Dobolyi László elnök és Sidó Zita alapítótag beszédükkel nyitották meg az előadássorozatot. Mindketten évtizedek óta cukorbetegek. Fotó: Farkas Orsolya

„Három év után felhívtam dr. Albert Andrást, hogy tartson egy előadást az idősebb cukorbetegeknek, és végülis az ő ötlete volt, hogy szervezzünk szűrővizsgálatot is. Aztán felhívtam Székely Róbertet a Máltai Szeretetszolgálattól, és ennek az együttműködésnek köszönhetően most a vércukormérésen túl számos más vizsgálatot is el tudunk végezni”-nyilatkozta az egyesület elnöke, aki is maga is cukorbeteg, és éppen ez ösztönözte arra, hogy közösségi tevékenységbe kezdjen.

Az ingyenes felméréseket szakorvosok, továbbá a Sepsiszentgyörgyi Máltai Ifjúság 23 önkéntese végezte. Dr. Albert Andárs szemész főorvos előadásában a megelőzésre és rendszeres egészségügyi ellenőrzésekre hívta fel a figyelmet. „A szűrővizsgálatok azokhoz is szólnának, aki most nincsenek itt. Mert aki vette a fáradságot és eljött, az foglalkozik az egészségével. Nagyobb probléma akkor van, ha ide sem jönnek el. Nincs kötelező jellege, ne értsenek félre, de segíteni csak akkor tudunk, ha engedik” – fogalmazott a szakember.

A legalapvetőbb vizsgálatok egyike a vércukormérés. Fotó: Farkas Orsolya

Sidó Zita asszisztens, az egyesület alapítótagja hangsúlyozta, hogy nem elég a gyógyszer, az inzulin, a betegséggel való küzdelemben a legfontosabb a mozgás és a táplálkozás. „Megpróbálunk mindenkihez minél közelebb jutni, hogy egyszerű, elérhető legyen.  Ne legyen se idő, se pénz, se energia függvénye, hogy valaki megtudja-e nézetni legalább az alap dolgokat” – mondta Albert András főorvos, aki ezután a cukorbetegség szemészeti vonásairól világosította fel a hallgatóságot.

Több mint negyvenen jelentkeztek szűrésekre, és bár a szervezők ennél többre számítottak, de így is örültek a részvételnek. Székely Róbert, a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat elnöke szerint ez javarészt annak tudható be, hogy elsősorban a cukorbetegek körét szólították meg, valamint a szombati hideg és esős időjárás sem kedvezett a rendezvénynek.

Fotó: Farkas Orsolya

A felmérések viszont gördülékenyen működtek, aki eljött, az minden vizsgálaton részt vett, hiszen szinte egyáltalán nem kellett sorban állni. A szervezet elnöke kiemelte továbbá, hogy dolgoztak már együtt az egyesülettel és Albert András szemészorvossal is, de ilyen hármas partnerség nem volt még.

A konferencia lezárásaként Mocanu Prezsmer Erika operettel, Pethő Sára és Molnár Kata Művészeti Népiskolás diákok népdalelőadással szórakoztatták a közönséget, valamint tombolahúzásra is sor került.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások