Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egészségügyisekkel kezdik

Egészségügyisekkel kezdik Kovászna megye

Amint azt már korábban megírtuk, január 3-a volt országosan az utolsó határidő, amikor a megyék elindíthatták a koronavírus elleni oltáskampányt, első körben pedig az egészségügyi dolgozók – a teljes személyzetet beleértve – kaphatták meg a vakcinát.

Kézdivásárhelyen is tegnap indult, ma és az elkövetkező napokban folytatódik a vakcina beadása, a városi kórházba hétfőn 8 óra körül rendőrségi kísérettel érkezett meg az oltóanyag-szállítmány.

Hirdetés
Hirdetés

– Közvetlenül ezután hozzá is láttunk az oltások beadásához, amelyet nem tettek kötelezővé, önkéntesen jelentkezhettek az egészségügyi alkalmazottak, és kizárólag ők. 93 személy szerepel a jegyzéken, akik a kézdivásárhelyi kórház, a mentőállomás dolgozói, valamint idősotthonok alkalmazottai – részletezte megkeresésünkre dr. Farkas Hunor Pál, a kórház oltóközpontjának vezetője.
Hétfőn 30-an kapták meg a vakcinát, óránként öt személy immunizációjára van lehetőség, mivel az oltás beadását követően orvosi megfigyelés alatt kell tartani az érintetteket mintegy 15 percig arra az esetre, ha bármiféle nem várt mellékhatás, allergiás reakció stb. következne be.

– Semmiféle panaszt, mellékhatást nem tapasztaltunk a beoltot­taknál sem helyben, sem utólag, a kötelező megfigyelés után valamennyien visszatértek megszokott napi tevékenységükhöz, munkájukhoz – tette hozzá dr. Farkas.
A kötelező megfigyelést ugyan előírja a protokoll, de úgy kell elképzelnünk, mintha „tíz tűzoltó őrizne egy gyertyalángot”, mindössze plusz elővigyázatosság, hiszen világszerte már több millió oltást beadtak, a nem várt mellékhatások száma elenyésző. Az elkövetkező napokban a délelőtti órákban zajlik tovább az oltások beadása a kórházban (hiszen az intézménynek nincs arra személyzeti kapacitása, hogy teljes munkaidőben ezzel foglalkozhassanak), mindaddig, amíg minden feliratkozott meg nem kapja. Voltak olyan egészségügyiek, akik esetében (az előírásoknak eleget téve) ezt későbbi időpontra halasztották, mivel az elmúlt egy hónapban más vakcinát is beadattak (elsősorban influenza elleni oltást), vagy nem telt el 90 nap a koronavírussal való megfertőződésük óta. Ők ezen határidők lejártával kapják majd meg az oltást.

A civil lakosság oltáskampányának koordinálása már nem a városi kórház, hanem a helyi önkormányzatok feladatköre lesz. Szilveszter Szabolcs alpolgármestertől megtudtuk, a lakosságot a későbbiekben oltják majd be, a pontos időpont még kérdéses. Jelenleg az oltóközpont kialakítása zajlik, annak helyszínéül a sportcsarnokot jelölték ki – a további tudnivalókról a megfelelő időben tájékoztatják majd a polgárokat.

A legelsők között kapta meg az oltást a céhes városban dr. Szász Szabolcs Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, a helyi önkormányzat tanácsosa.

– Fontos beadatni, hiszen az egyetlen védekező eszközünk a koronavírus ellen, ha a lakosság minél nagyobb százaléka megkapja a vakcinát. Természetesen én magam is beadattam, hiszen az oltásra vártunk a járvány kezdete óta. Semmiféle mellékhatást nem tapasztaltam, sem közvetlenül utána, sem órák múltán. Nem szabad elhinni a rengeteg téves, félrevezető információt, nem szabad félnünk az oltástól, hanem bíznunk kell annak hatékonyságában, amit maximálisan abban az esetben tud elérni, ha minél többen megkapjuk – hangsúlyozta az orvos.

Kovászna megye öt kórházába összesen 375 Pfizer–BioNTech Covid19-oltóanyag érkezett január 4-én. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház 125 dózist kapott, a kovásznai Benedek Géza Szívkórház 115 dózist, a bodzafordulói kórház 10-et, a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház 100-at, a Baróti Városi Kórház pedig 25 adagot – tájékoztatott Ágoston László, a megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.
A megyeszékhelyi kórház alkalmazottai közül elsőként Halász Csilla kapta meg az oltást.

 Egy egészségügyi asszisztensnek adták be az első Covid19 elleni védőoltást Kovászna megyében  Fotó: Kocsis B. János

A sürgősségen dolgozó asszisztens a vakcina beadását követően elmondta, jól érzi magát, fontosnak tartotta, hogy kérje az oltást. Kiemelte: „Egészségügyi dolgozóként tapasztalatból tudjuk, hogy ez a koronavírus nem válogat. Sok esetben fiatal, egészséges szervezetben is súlyos szövődményeket okoz, és most ezek elkerülésére a vakcina által nagy esély nyílik.” (közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások