Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egészséget óvnak?

Egyáltalán nem biztos, hogy az idős emberek védelméért aggódik a kormány akkor, amikor azt fontolgatja, hogy a szeptember 27-ei helyhatósági választásokon a 60 év fölötti személyek csak bizonyos idősávban szavazhatnak – vélekedik Puskás Bálint volt alkotmánybíró.

Nem alkotmányellenes-e egy kicsit, hogy megpróbálják megszabni, hogy az idős emberek hánytól hányig mehessenek szavazni – tettük fel a kérdést a volt alkotmánybírónak.

– Megmondani, hogy ki, hánykor menjen szavazni, az nem kicsit alkotmányellenes, az messzemenően alkotmányellenes. Az alkotmányban az alapvető jogok között ott szerepel a szavazati jog, a törvényben pedig rögzítve van, hogy a szavazás napján reggel héttől este kilencig lehet szavazni. Akkor mit akarnak ezen szabályozni? Már többször belebuktak abba, hogy kormányrendelettel akarták korlátozni az alapvető emberi jogokat, és az alkotmánybíróság mind ahányszor figyelmeztette őket, hogy azt csak törvénnyel lehet. A különbség az, hogy véleményem szerint ebben az esetben törvénnyel sem lehetne valamilyen idősávra szűkíteni az állampolgárok azon jogát, hogy éljenek szavazati jogukkal – magyarázza Puskás Bálint.

Hirdetés
Hirdetés

A volt alkotmánybíró szerint „az mese”, hogy ezzel valakinek az egészségét óvnák, hisz így nagy valószínűséggel éppen hogy zsúfoltság alakulna ki azokban az órákban, amelyekben „engednék” szavazni az időseket. Ha ugyanis a 60 évnél fiatalabbaknak „megtiltanák”, hogy az adott idősávban voksoljanak, ugyancsak alkotmányellenes lenne. Sokkal inkább valószínű, hogy így próbálják „kivédeni”, hogy a 40 százalékos nyugdíjemelés elmaradása miatt csalódott idős emberek „kitöltsék rajtuk bosszújukat”.

A kormány járványügyi óvintézkedései szerint az idős személyek csak bizonyos idősávban adhatnák le voksukat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük