Felhívás!

Drogprevenció

Egészen kis kortól érdemes megtanítani a gyermekeket arra, hogy visszautasítsák a számukra veszélyes, egészségtelen dolgokat – vallja Liliana Lazea, a Kovászna megyei drogprevenciós iroda koordinátora, aki két, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal által is támogatott pályázatukról számolt be lapunknak.

A Kovászna megyei drogprevenciós iroda két nevelőprogramot folytat az idei tanévben: az Érzelmek ABC-je nevet viselő az óvodásokat célozza meg, a Miként cseperedjünk fel egészségesen nevű pedig az I–II. osztályos diákokat szólítja meg. Ezeket a programokat több mint 15 ezer lejjel támogatta Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala.
Liliana Lazea kérdéseinkre elmondta, hogy semmiképpen sem fognak konkrétan a drogokról, marihuánáról, cannabisról beszélni a kicsikkel, de fontos, hogy különböző játékokkal, interaktív beszélgetésekkel megtanítsák a gyermekeknek, hogy miként tegyenek különbséget a jó és a rossz között, illetve az sem elhanyagolható, hogy miként mondjanak nemet a számukra haszontalan, veszélyes dolgokra.
– Ha megtanulják a visszautasítást, az egészségtelen dolgok kiszűrését, akkor, miután felcseperednek, majd könnyebb lesz, nemet mondani a drogokra, italra, cigarettára, egyszóval a függőséget okozó dolgokra is. A program során a kicsik színes, saját anyanyelvükön (román, magyar) kinyomtatott füzetecskéket is kapnak, ezekben dolgoznak majd – avatott be a részletekbe a szakember.
A két pályázat egy időben zajlik (a 2018–2019-es tanévben), hamarosan a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotája segítségével pedagógusoknak tartanak felkészítőt (közel 120 pedagógus szakmai felkészítőn vesz részt, ők dolgozhatnak majd a kicsikkel).
A két nevelőprogram során összesen 68 tanügyi létesítményben, nem kevesebb, mint 2332 kicsihez juttatják el a füzetecskéket, illetve a hasznos tanácsokat. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.