Felhívás!

Drift, rali és csodás járgányok

Drift, rali és csodás járgányok Kovászna megye

Hétvégén, Kézdivásárhelyen rendezték meg a Klausenburg Retro Racing névre hallgató retróautó-bemutatót és -versenyt. Bár szombat délutántól esősre fordult az idő, a régi autók és a motorsportok kedvelői nem maradtak távol az eseménytől, amelyet a szervezők jövőre is megtartanának a fortyogófürdői Skat Kart kartingpályán.

 

Péntek délután öt órakor érdeklődők hada lepte el a Gábor Áron teret, ahol minden készen állt az ünnepélyes megnyitóra, épp a műsorvezető hiányzott. Végül, több mint egyórás várakozás után Horațiu Anghel, az esemény szervezője ragadott mikrofont és mutatta be a vakuvillogás, elismerő bólogatások és taps kíséretében felvonuló hatvankét retróautót és tulajdonosaikat.

A legidősebb résztvevő a 93 éves, céhes városbeli dr. Vitális Sándor volt 1967-es Fiat 850-esével, míg a legfiatalabb a 11 esztendős Duma Bogdan. A kolozsvári fiú hatévesen kezdett gokartozni, majd nyolcévesen édesapja (Dan Duma – 2009-ben országos VTM-bajnok) hatására áttért a ralira.

– Édesapám versenyautójával, egy Renault Megane-nal vettem részt néhány megyei ralifutamon, majd az országos hegyi szakaszon (VTM). Jelenleg egy Renault Clioval versenyzem az európai ralikrossz-bajnokságban, a legifjabb FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) licenccel rendelkező pilótaként – nyilatkozta.

Az iskolában is jól teljesítő fiú álma, hogy a túraautó-világbajnokságban (WTCC) vagy Formula–1-es pilótaként versenyezhessen.

Borbély Lőrincz egy mintegy ötvenezer eurót érő, 1968-ban gyártott BMW 2002-vel vett részt az eseményen. „1970-től van a családban ez a rali építésű autó, amellyel édesapám (Laurențiu Borbély) többszörös országos bajnok volt. 2011 óta magam is ezzel versenyzem a hegyi bajnokságban”.

 

A 13 éves csoda

 

Szombat délelőtt ragyogó napsütésben startolt az autósviadal, amely során a résztvevők öt kategóriában mérték össze erejüket. Az első négy csoportban az amatőrök mutatták be, hogy mit bírnak meg legalább 25 éves autóik, így elsőként az 1000 köbcenti alatti járgányok, majd az 1000–1500 köbcenti közöttiek, az 1500–2000 köbcenti közöttiek, illetve a 2000 köbcenti feletti autók időmérő futamait követhették végig a Skat Kart gokartpályán szép számban összegyűlt érdeklődők. Közben leszakadt az ég, és a nézők egy része hazament, de így is maradtak elegen a „nehézsúlyúak”, a túlnyomórészt profi versenyzők által vezetett raliautók versenyére.

Elsőként a 13 éves, szatmárnémeti Natalia Iocsak döbbentette meg a jelenlévőket, aki jóval tapasztaltabb társait lepipálva, 1993-as Honda Civic-jével az első futam második legjobb idejét futotta. Szombat reggel a vizes pályán autója megpördült, így lecsúszott a dobogóról. „Kezdetben bátyámat kísértem el szüleimmel versenyekre, majd kilencévesen úgy döntöttem, magam is kipróbálom a ralit.” Azóta Natalia háromszoros ralisprint-bajnok, és két év múlva a vb-n szeretne részt venni, majd Formula–1-es pilótaként teljesítené ki karrierjét.

A pénteki futamot a kolozsvári Trifu Mihai nyerte, aki Dacia Novájával nemcsak rendkívül gyorsan, hanem látványosan is vezetett. „Édesapámtól örököltem a szenvedélyt, hozzá hasonlóan én is a kartinggal kezdtem, és kisgyerekkorom óta járok a fortyogófürdői pályára edzeni. Volt idő, amikor egy évet a VTM-, egyet a kartingbajnokságban versenyeztem, jelenleg felváltva veszek részt a futamokon. Két eltérő műfajról van szó, nem lehet ezeket összehasonlítani, és mindkettőt szeretem. Hoztam is a kartingomat, így két legyet ütöttem egy csapásra.” Jelenlegi versenyautóját öt éve vásárolta. „A pitești-i gyárban készült, kimondottan hegyi szakaszon való versenyzésre: nagyon könnyű, együléses, nincs benne semmi fölösleges.”

 

Versenyenként negyven gumi

Az első nap főattrakciója azonban csak ezután következett. A raliautók versenyén is jól teljesítő, aradi Ramona Rusu drift-bemutatója lenyűgözte a jelenlévő nézőket és versenyzőket egyaránt. „2010-ben első lányversenyzőként kezdtem driftelni az országban, azóta ketten lettünk, sőt egy bulgáriai lány is részt vesz a román bajnokságban.” 2014-ben Magyarországon a street kategóriában végzett az élen és összetettben is megnyerte a bajnoki trófeát, majd a Queen of Europe női drift-EB-n is bezsebelte az elsőnek járó díjat. „Férfiakkal együtt versenyzem, és célom, hogy elsősorban versenyzőként, ne versenyző lányként tekintsenek rám”, hangsúlyozza. Nemcsak a drift szerelmese, mindent szeret, ami autókkal, motorsporttal kapcsolatos. „Az első autóm egy Ford Probe volt, amelyet feltuningoltam és különböző eseményeken vettem vele részt. Egy ilyen alkalommal, Magyarországon láttam egy drift-bemutatót, és azonnal megtetszett.”

A ralifutamon egy 1.6-os turbómotorral felvértezett Mazda MX5-tel vett részt, míg a drift-bemutatót egy 426 lóerős, M5 V8-as motor által hajtott BMW E30-assal tartotta. „Nem lesz sok füst, egy technikás produkcióval készültem, azt mutatom be, hogyan lehet végigmenni a pályán keresztbe fordított autóval”, mondta a bemutató előtt. Az autósport rendkívül drága hobbi, Ramona azt is megosztotta lapunkkal, pontosan mennyire. „Egy-egy driftversenyen általában negyven új gumit használok el. Emellett kell üzemanyag, amiből egy eseményen 100 liter körül eszik az autó, a benevezési díj, az odautazás költségei, a szállás. Természetesen, versenyek után javítani kell az autókat, mindent egybevetve egy verseny költségei meghaladják a 2000 eurót”. Hozzátette, jelenleg önerőből vesz részt a versenyeken, egy nyugodtabb évet akart ugyanis, azonban jövőre szponzorokat keres és a ralibajnokságba is benevezne.

 

Jövőre ugyanitt

A Klausenburg Retro Racinget a kolozsvári Horațiu Anghel szervezi 2014 óta. „Előző években csak Kolozsváron rendeztem meg az eseményt, azonban idéntől Kézdivásárhelyre is elhozzuk a rendezvényt, ahol kitűnő kartingpályát építettek. A helyi önkormányzat mindenben támogatott, csakúgy, mint Ștefan Lucian, a Skat Kart tulajdonosa. Hogy jól döntöttem, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a főtéri megnyitón rengeteg érdeklődő volt. Szeptemberben odahaza is megrendezem az eseményt, és ezentúl évről évre visszatérnénk ide is”, summázott.

 

A szombati és vasárnapi futamok után az 5. kategória (raliautók) dobogós helyezettjei: 1. Trifu Mihai, 2. Bedő Barna, 3. Ramona Rusu, akik oklevelet és kupát vehettek át a szervezőktől.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.