Felhívás!

Döntöttek a pályázatokról

Döntöttek a pályázatokról Kovászna megye

Mint köztudott, február 3-án leégett a sepsibükszádi katolikus plébánia, több mint százéves épület ment teljesen tönkre, a katolikus egyház az önkormányzattal közösen kért és kapott anyagi támogatást, a megyei tanács pályázati alapjából 300 ezer lejt ítélt meg – erről döntöttek a tanácsosok tegnap a májusi soros ülésen, ez adta az apropóját a Sepsibükszádra kihelyezett tanács­ülésnek.

Bács Márton Csaba polgármester, házigazdaként köszöntötte a megyei tanácsosokat, ugyanakkor a közösség és az egyház nevében köszönte meg a plébánia újjáépítésére szánt összeget. Mint fogalmazott, önerőből a község nem tudná ezt megvalósítani, a megyei önkormányzat hathatós támogatása mellett gyűlnek az egyházi és civil, testvértelepülési adományok is.

– Egy emberként mentették a menthetőt a sepsibükszádi embe­rek február 3-án, amikor a tragédia történt, példamutató volt az összefogás a községben – idézte fel Henning László alelnök, aki beszámolt arról, hogy Kovászna Megye Tanácsának vezetősége vállalta, hogy az épület újjáépítéséhez szükséges összeg egyharmadát biztosítja.

Kovászna Megye Tanácsához idén összesen 472 pályázati kérelem érkezett, ebből 432-nek ítéltek meg támogatást. A felhívásra válaszolva 142 pályázatot egyházi, 130-at oktatási-tudományos, szabadidős programokra, 52-t sport, 114-et kulturális programokra nyújtották be – számolt be a gyűlést vezető alelnök. A nyertes pályázatokat a májusi soros ülésen elfogadták, a lista a kvmt.ro honlapon lesz elérhető.

A céhes városban épülnek fel a családi házak

Kézdivásárhelyen, a megyei önkormányzat saját területén építi fel a SERA Románia Alapítvánnyal közösen két családi típusú otthont az oltszemi központban élő gyerekek számára. Mint ismert, uniós követelmény, hogy legkésőbb 2020 végéig kötelezően fel kell számolni a régi, nagyméretű gyerekotthonokat. Kovászna megyében összesen három új családi típusú ház épül. A csütörtöki tanácsülésen elfogadott határozatnak megfelelően az eredeti szerződést melléklettel kiegészítették, amelyben Kézdivásárhelyt jelölik meg két új családi típusú ház felépítésének helyszíneként, a harmadiknak Bodzaforduló ad otthont. Ugyanakkor az átadás határidejét meghosszabbítják 2020. június végéig – tájékoztatott Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság igazgatója.

Megvásárolják a tündérvölgyi Siklót

A tanácsülésen döntöttek többek között arról is, hogy Kovászna Megye Tanácsa társszervezőként vesz részt a Székely Vágtán, ennek megfelelően 150 ezer lejt hagytak jóvá a rendezvény lebonyolítására. A Tündérvölgyben található Sikló felső szakaszát megvásárolja Kovászna Megye Tanácsa, él elővásárlási jogával, az alsó részét Kovászna város önkormányzata veheti meg – tájékoztatott Henning László alelnök, kiemelve, hogy fontos Háromszéknek az egyedülálló ipari műemlék megőrzése, hasznosítása, ez örökségvédelmi, de turisztikai szempontból is jelentős előrelépés lenne. Kovászna Megye Tanácsa és a gyermekvédelmi igazgatóság is részt vesz az országos gépkocsipark felújítását ösztönző programban – hagyták jóvá az ülésen. 

(KMT-sajtóiroda)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 2., 17:25
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Gyerekotthon Kézdinek?! Minek még 2?! Országos gépkocsipark felújjítás….vagyis pár db új autót vásárolnak közpénzből a fejesek!😤😤😤😤😤
    A legtöbb adófizető turkálóból öltözködik és tizenéves autókat kormányoz!!!