Hirdetés
Hirdetés

Divat a lakcímzsonglőrködés

Divat a lakcímzsonglőrködés Kovászna megye

A városok központi iskoláiban az osztályok több mint fele körzeten kívüli, csak papíron létező lakhelyváltoztatással odatartozó gyermekekből kerül ki – derül ki a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség által az előkészítő osztályba való iratkozás első szakaszának lezárulta után készített kimutatásból. Minden törvényesen folyik, de a beiskolázási tervet, az iskolai körzeteket nem a szakemberek alakítják, hanem a szülők – derült ki a tegnapi sajtótájékoztatón.

Miközben Szentgyörgyön például a Székely Mikó Kollégium körzetében nincs sok nagycsoportos, már több mint 90 gyermek iratkozott a nulladik osztályba, (41%-uk ideiglenes lakcímváltoztatással), tehát gyakorlatilag egy negyedik osztályt is jóvá kellene hagyni a tanfelügyelőségnek, ahogy ezt tavaly is megtette. A Mikes Kelemen-líceumba a leendő nulladik osztályosok 57, a Váradi József-iskolába 42%-a is ilyen módon iratkozhatott be. Eközben az Olt- és Állomás-negyedi iskolákban (Nicolae Colan, illetve Ady Endre) 17 és 14 gyermek szerepel az iratkozási listán.

– A következő években komolyan át kell gondolni a város iskolahálózatát, akár összevonások is szóba jöhetnek, ha létszámon aluli kis osztályok alakulnak ki – vetette fel Kiss Imre főtanfelügyelő.

Kézdivásárhelyen a Turóczi Mózes-iskolában eddig meglévő két osztály helyett idén alig egy elsőre való diák gyűlt össze (17 – a maximális osztálylétszám 25), a Nagy Mózes-líceumban viszont meg kell adni egy plusz osztályt, idejárni a gyerekek 68%-a ideiglenes átköltözéssel nyert jogot.

– Ez sok bonyodalmat okoz a rendszerben, előbbi iskolában ottmarad egy felszerelt osztály, utóbbiban pedig a törvényes előírásoknak megfelelően egyet ki kell alakítani, és a Turóczi Mózesben megszűnhet egy tanítói állás. Ha magától nem távozik senki, akkor az összes tanítót felmérik, s a legkisebb pontszámot elérő tanítót áthelyezik máshova. Pedig a főtanfelügyelő tapasztalata szerint a jegy sem mindig mérvadó, vannak szívvel-lélekkel dolgozó pedagógusok, akiknek a papírforma, kreditpontok szerzése kevésbé fontos, ilyenkor ők kerülhetnek hátrányba.

Hirdetés
Hirdetés

– A szülők tulajdonképpen tanítónőt választanak, holott igazából ebben a szakaszban csak iskolába íratják a gyermeket, a tanító személyének a megválasztása csak egy fizetett rendszerben lenne lehetséges. Javasolni fogom, hogy a következő tanévtől néhány iskolában alkalmazzuk a Temes megyében már most gyakorolt eljárást: az összes gyermeket betűrend szerinti táblázatba írják, ha négy osztályra való van, az első gyermek megy az egyik osztályba, a második a következőbe, a harmadik a következőbe és így tovább. Végül a tanítók is sorshúzással döntik el, hogy melyik csoport az övék – mondta Kiss Imre.

Tavaly 2182 előkészítős kezdte meg az iskolát, idén 2496 nagycsoportos van, de ahogy az lenni szokott, nem mindenkit íratnak be. 230, a törvényes életkornál a szülők szándéka szerint hamarabb iskolába adandó gyermeket mértek fel a pszichológusok, 214 esetében jóváhagyták a beíratást.

A beiskolázási tervet a 2019/2020-as tanévre 2275 gyermekre állították össze, az első szakasz után a gyermekek 85,65%-a van beíratva. A következő szakaszban, mely április 8-ig tart, iskolakörzettől függetlenül lehet iratkozni előkészítőbe a fennmaradó szabad helyekre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. április 4., 7:22
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A tanfelügyelőség a szülőkkel való találkozó alapján úgy mutatkozott be, mint akik nem valami kompetensek, semmit nem tudnak és/vagy nem akarnak megoldani. Bármilyen kérdést tettek fel, bármilyen problémára hívták fel a figyelmet, a válasz vagy nem volt, vagy azt mondták, hogy nem lehet megoldani, nem tőlük függ, nem merik meglépni, nem tudják mit kell tenni.
  Ez a nyilatkozat is beleillik a képbe. A lakcímzsonglőrködés egy igényt jelent, de nem, mi jobban tudjuk, lenyomjuk a szülők torkán a mi elképzelésünket. Tanítónőt is azért választana az szülő, mert a visszajelzések alapján sajnos nem mindenki megfelelő. Ezen kéne dolgozzanak, megfelelő felmérési módszereket kell kidolgozni, így ha jók a tanárok a lakónegyedi iskolában, akkor nem fognak a szülők a központba “költözni”. Erre a válaszuk az, hogy nem tőlük függ. Igaz, de a törvényeket meg lehet és kell változtatni, dolgozzanak ezen a választottakkal együtt, ne csak szolgák legyenek és végrehajtók. Igaz, ez sokkal több energiabefektetéssel jár….
  A 30-as létszámú osztályok is megérnek egy misét, az se a gyerekek érdekeit szolgálják. Kíváncsi vagyok arra a negyedik osztályra a Mikóban. 91 gyerek van beírva, ami azt jelenti, hogy egyik osztályban 31 kisdiák lesz. Törvény szerint 25 gyermek kell egy osztályba, négy ilyen osztályhoz még 9 helyet kéne meghirdessenek, ha meg merik ezt lépni… Pillanatnyilag úgy szerepel, hogy 0 szabad hely van.

 • User
  Dátum: 2019. április 4., 7:13
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A másik dolog amit elhallgatnak, hogy a nulladikos beiratkozás nem csak az első öt évről szól, hanem az első kilencről. Hiába van egy jó tanító falun vagy valamelyik kisebb iskolában, ha utána az oktatás minősége nem jó, gyakorlatilag nulla az esély más iskolába menni az 5. osztálytól. Nem mintha minden tanár megfelelő lenne a híres iskolákban, de itt megint visszajutunk a megfelelő felmérés hiányához. Viszont statisztikai alapon még mindig ezek az iskolák diákjai a legjobbak, így érthető, hogy a szülők ezek felé hajlanak.

 • User
  Dátum: 2019. április 4., 11:19
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Vajon? Csak lakcimzsonglorkes??? Vajon hany szulo ingazik naponta a megyekozpontba , es nem csak!? Akik falun gazdalkodnak , nem biztos , hogy a varosba viszik-hozzak a gyerekeket . Mar ha maradt meg iskola ahova jarassak oket Nem ez a legnagyobb gond a tanugyben!!

 • User
  Dátum: 2019. április 4., 21:09
  ÉRTÉKELÉS: 3

  És miért lett divat a zsonglőrködés? Mert a szülőknek joga van oda íratni gyerekeiket ahol úgy gondolják a lehető legjobban tud érvényesülni és a lehető legjobbat kapja.Miért kellene olyan iskolába iratni a gyerekét ahol úgy érzi nem azt kapja amit elvár?Mind tudjuk milyen nehéz ötödikben átíratni a gyereket valamelyik nagyobb iskolába.Annak idején velem is zsonglőrködtek a szüleim mert olyan iskolához tartoztunk ahol nem igazán volt lényeg a tanulás, gyenge tanítóim voltak, sajnos ez a valóság, akkor is az számított kinek az anyukája dolgozott a pártnál és persze hogy jobb jegyeket kapott nem feltétlenül a tudás miatt.Átírattak és jó döntést hoztak,kisebb jegyeket kaptam néha de jó tanáraim voltak akiktől nagyon sokat tanultam.Sokszor nem a tanítóval van baj, nagyon jó tanítók nem tudnak tanítani mert sajnos olyan az emberanyag hogy nincs kivel.Tudják azok a legjobban akik falun tanítanak. A szülők mindig fognak megoldást találni arra, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák gyerekeiknek, arra kellene fektetni a hangsúlyt, hogy felzárkoztassák a kis iskolákat,hogy a szülő úgy érezze érdemes oda íratni a gyereket.
  Ismét riogatnak azzal,hogy iskolákat fognak bezárni, sajnálatos de ez van.Addig amig sok címzetesi állással rendelkező tanárnak semmit sem lehet csinálni ha csúfot űz a gyerekből, szakmából addig nincs min sopánkodni.

 • User
  Dátum: 2019. április 5., 7:24
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A tanfelügyelőknek az udmr a gyereke! Amúgy ezt azt átlátnak, viszont a sulik fejesei annyira dörzsöltek,h nem merik kirúgni őket ha nincs eredmény vizsgákon! Ami a gyerekekhez való hozzáértésüket illeti….melyiknek van ott gyereke?! Ki éli át ezeket?! Az akinek a tanügy a családja?