Felhívás!

Bőkezű volt a megye

A Háromszéki Települések Modernizációs Programjához idén jelentős összeget biztosít Kovászna Megye Tanácsa. Összesen 212 millió lej elosztásáról döntöttek a megyei tanácsosok, amelynek nagysága abból adódik, hogy idén a személyi jövedelemadó 100 százalékban a megyében marad.

Az új törvény szerint a személyi jövedelemadóból begyűlt összeg 15 százaléka a megyei önkormányzatnál marad, 60 százaléka a helyi önkormányzatokhoz kerül, 17,5 százalékot a megyei önkormányzat oszt el egy központilag megadott képlet alapján, a fennmaradó 7,5 százalékot ugyancsak a megyei önkormányzat osztja szét saját szempontjai szerint. Így történt, hogy Erdővidéken két községnek, Bardocnak és Baconnak is 5 millió lej feletti összeget irányoztak elő. A megadott képlet szerint elosztott 17,5 százalékot kitevő összegből a megye városai nem kaptak, így Barót a fennmaradó 7,5 százalékból kapott másfél millió lejt, a helyi költségvetések kiegyensúlyozása céljából.

„Összesen 5 millió 267 ezer lejt kaptunk a megyétől, amely a tavalyi összeg duplája, ugyanis egy éve 2 millió 600 ezer lejből gazdálkodunk” – mondta Simon András, Nagybacon polgármestere. Ehhez az összeghez természetesen hozzá adódtak a pályázatok által megítélt pénzek is, de fejlesztésekre, valamint a tanács működésére ennyi volt szánva. Az elöljáró elmondta, most költségvetést számolnak, és az összeget a be nem fejezett útszakaszok további munkálataira, a pályázatok önrészeinek kifizetésére – mint például a magyarhermányi óvoda 38 ezer lejes önrészének kifizetésére –, a magyarhermányi ravatalozó felépítésére, valamint további tervek kidolgozására fordítják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.