Délutáni iskola

Délutáni iskola Kovászna megye

Barót város tanácsa múlt év október végén bólintott rá, hogy a városban a Diakónia Keresztyén Alapítvány elindíthassa az After School, vagyis az Iskola Után nevű programot, mely 24 gyermek délutáni foglalkoztatását tette lehetővé.

 Torma Verától, az alapítvány programfelelősétől megtudtuk, a kiválasztott diákok délutáni foglalkoztatása már november folyamán elkezdődött Baróton, két pedagógus, Bartha Szende és Kiss Tünde felügyelete mellett. A napi program négyórás, annak helyszínéül az iskola diákdombi épülete szolgál, a gyermekek meleg ebédet is kapnak, amit a Party Pub vendéglő biztosít. Az ezzel járó költségek felét az alapítvány állja a Svájci Alaptól megpályázott pénzből, másik felét a polgármesteri hivatal, valamint a megyei tanács fedezi.
A megyében egyébként tizennyolc településen működik a program, Erdővidéken jelenleg még csak Baróton, következne, hogy elindítsák Nagyajtán is, ott viszont egyelőre a tanács jóváhagyására várnak. Bihari Edömér polgármester szerint a helyi tanács részéről akadálya biztosan nem lenne a programnak, viszont a tanácsosok, mielőtt igent mondanak rá, választ várnak az iskola vezetőségétől olyan lényeges kérdésekre, mint például: hol lesz megszervezve ez a délutáni foglalkoztatás, hol fognak a gyermekek ebédelni, kik lesznek a felügyelő tanügyi káderek és a programban részt vevő gyerekek. „Ha ezeket, tudjuk, a tanács várhatóan azonnal meghozza a programot támogató határozatát” – mondta az elöljáró.
Baróton egy első osztályos, továbbá második, harmadik és negyedik osztályos diákok vesznek részt a programban – tudtuk meg Bán Annamáriától, a Gaál Mózes Általános Iskola igazgatójától. „Nem ment könnyen a diákok kiválasztása, az elején a lehetőségről értesítést küldtem a szülőknek, de alig páran jelentkeztek, hogy érdekelné őket” – fogalmazott.
Aztán szülői értekezlet következett, a létszám egytucatnyira bővült, és ahogy a foglalkoztatás lehetőségének híre terjedt, megalakult a teljes csoport. Több kritériumot figyelembe kellett venniük, a hátrányos helyzetű családokból származó vagy árva diákok előnyt élveztek. Végül hatan olyanok is bekerültek, már a létszámon felül, akik fizetnek is a programban való részvételért.
A diákok délutáni foglalkoztatása nem új keletű ötlet – egy minisztériumi előírás már 2011-ben ajánlást tett az önkormányzatoknak, hogy miként teremthetnék meg erre a lehetőségeket. Barót polgármestere, Lázár-Kiss Barna már az említett tanácsülésen reményét fejezte ki, hogy ha a program hasznos és jó kezdeményezés lesz, akár kiterjeszthető is lenne a jövőben – a Diakónia munkatársa szerint a bővítés viszont a tanintézmények érdeklődésén is múlik, egyelőre azonban újabb csoportokat indítani nincs lehetőségük. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.