A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Délutáni iskola

Délutáni iskola Kovászna megye

Barót város tanácsa múlt év október végén bólintott rá, hogy a városban a Diakónia Keresztyén Alapítvány elindíthassa az After School, vagyis az Iskola Után nevű programot, mely 24 gyermek délutáni foglalkoztatását tette lehetővé.

 Torma Verától, az alapítvány programfelelősétől megtudtuk, a kiválasztott diákok délutáni foglalkoztatása már november folyamán elkezdődött Baróton, két pedagógus, Bartha Szende és Kiss Tünde felügyelete mellett. A napi program négyórás, annak helyszínéül az iskola diákdombi épülete szolgál, a gyermekek meleg ebédet is kapnak, amit a Party Pub vendéglő biztosít. Az ezzel járó költségek felét az alapítvány állja a Svájci Alaptól megpályázott pénzből, másik felét a polgármesteri hivatal, valamint a megyei tanács fedezi.
A megyében egyébként tizennyolc településen működik a program, Erdővidéken jelenleg még csak Baróton, következne, hogy elindítsák Nagyajtán is, ott viszont egyelőre a tanács jóváhagyására várnak. Bihari Edömér polgármester szerint a helyi tanács részéről akadálya biztosan nem lenne a programnak, viszont a tanácsosok, mielőtt igent mondanak rá, választ várnak az iskola vezetőségétől olyan lényeges kérdésekre, mint például: hol lesz megszervezve ez a délutáni foglalkoztatás, hol fognak a gyermekek ebédelni, kik lesznek a felügyelő tanügyi káderek és a programban részt vevő gyerekek. „Ha ezeket, tudjuk, a tanács várhatóan azonnal meghozza a programot támogató határozatát” – mondta az elöljáró.
Baróton egy első osztályos, továbbá második, harmadik és negyedik osztályos diákok vesznek részt a programban – tudtuk meg Bán Annamáriától, a Gaál Mózes Általános Iskola igazgatójától. „Nem ment könnyen a diákok kiválasztása, az elején a lehetőségről értesítést küldtem a szülőknek, de alig páran jelentkeztek, hogy érdekelné őket” – fogalmazott.
Aztán szülői értekezlet következett, a létszám egytucatnyira bővült, és ahogy a foglalkoztatás lehetőségének híre terjedt, megalakult a teljes csoport. Több kritériumot figyelembe kellett venniük, a hátrányos helyzetű családokból származó vagy árva diákok előnyt élveztek. Végül hatan olyanok is bekerültek, már a létszámon felül, akik fizetnek is a programban való részvételért.
A diákok délutáni foglalkoztatása nem új keletű ötlet – egy minisztériumi előírás már 2011-ben ajánlást tett az önkormányzatoknak, hogy miként teremthetnék meg erre a lehetőségeket. Barót polgármestere, Lázár-Kiss Barna már az említett tanácsülésen reményét fejezte ki, hogy ha a program hasznos és jó kezdeményezés lesz, akár kiterjeszthető is lenne a jövőben – a Diakónia munkatársa szerint a bővítés viszont a tanintézmények érdeklődésén is múlik, egyelőre azonban újabb csoportokat indítani nincs lehetőségük. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.