Felhívás!

Dálnokban nehéz évet zárnak

Dálnokban nehéz évet zárnak Kovászna megye

Arról már év elején írtunk, hogy Dálnokban tizennégy éve nem volt az ideihez hasonlóan gyenge költségvetés, és ennek hatásai egész évben érezhetők voltak. Mindez a közelmúltban csúcsosodott ki, amikor amellett, hogy képtelenek voltak fizetést adni a községháza alkalmazottainak, a községi út hótalanítására is rendhagyó megoldás született.

A kevesebb mint ezer lelket számláló faluban az anyagi nehézségek miatt idén egyebek mellett elmaradt a falunap, illetve megszűnt az addig IV. ligában érdekelt, hazai mérkőzésein több száz nézőt vonzó Dálnoki Dózsa focicsapat, és – bár a megkezdett fejlesztéseket folytatták – „sajnos semmi egyebet nem tudtunk megvalósítani”, osztotta meg lapunkkal Bartók Ede Ottó polgármester. Év végére teljesen kiürült a pénztár, így a községháza alkalmazottai nem kapták meg időben a december 10-én esedékes fizetést, és elmaradt számlái is voltak a tanácsnak.

A megoldásról az elöljáró lapunknak így nyilatkozott: „a legutóbbi elosztáskor a megyei tanácstól a nekünk járó 15 ezer lej helyett 62 ezret kaptunk, úgy, hogy Kézdialmás és Ozsdola lemondott javunkra az őket megillető pénzösszegről, emellett a kormány tartalékalapjából is juttattak nekünk 50 ezer lejt. Utóbbit még a nyáron kértem, ám jobb később, mint soha”, mondta az elöljáró. Hozzátette, ebből néhány napos késéssel ugyan, de folyósították a községháza alkalmazottainak a fizetést, emellett az elmaradt számlákat is kifizetik. Megjegyezte, az előző években benyújtott, fejlesztéseket célzó pályázatok, mint a Csernátonnal közösen megnyert, csatornahálózat kiépítését célzó, a kotrógép beszerzésére, illetve az új óvoda építésére irányuló pályázatok jó irányba haladnak, bár utóbbi esetében egyetlen cég sem jelentkezett a munka elvégzésére. „Emellett a ravatalozó is elkészült 95 százalékban”, tette hozzá.

A fentiek mellett az első komolyabb havazás beálltával egy másik égető gondra is fény derült, a vastag hóréteg miatt járhatatlanná vált községi utat nem volt, aki hótalanítsa. „Hat évig a komám végezte el a munkát havi 500 lejért és az elhasznált üzemanyag áráért, és minden jól működött, ám tavaly, a tanács döntése értelmében, meghirdettük a munkálatot. Jelentkezett is egy fiatalember, azonban idén már nem vállalta, így nem volt, aki eltakarítsa a havat. Sokakat zavart, hogy a komámról van szó, nem az volt a szempont, hogy évekig jól működött a dolog. Sajnos, amikor helyi segítséget hívtam, senki nem jött, ahogy az ígéretek ellenére a nemzeti útosztálytól sem, így saját traktorommal tisztítottam el a havat az útról.”

A hogyan továbbról is kérdeztük az elöljárót. „Ami a hótalanítást illeti, ezen a télen én végzem azt, hiszen nincs más választásom, majd jövőtől, amennyiben megérkezik a megpályázott, hótolólappal ellátott kotrógép, megoldódik ez a gond. Ami a költségvetést illeti, reménykedünk, ám, amennyiben jövőben ugyanúgy járnak el, mint idén, hogy a megmaradt összegeket is beleszámolják, nagy bajban leszünk, hiszen azt nem költhetjük el, ugyanis ezek a folyamatban lévő pályázatok önrészét képezik”, summázott.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások