Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csökkent a gyermekelhagyás

Csökkent a gyermekelhagyás Kovászna megye

Több mint húsz éve indította el partnerségét Kovászna megye és a SERA Románia Alapítvány, az együttműködés eredményeképpen számos szociális projektet bonyolítottak le közösen, a civil szervezet támogatásával kétmillió eurót fektettek be a szociális rendszer fejlesztésébe. A múlt hét elején a SERA Románia küldöttsége, finanszírozóikkal, a franciaországi Care Alapítvánnyal együtt munkalátogatásra érkezett Háromszékre.

Az elmúlt két évtizedben több területen bonyolítottak le pályázatot, a nevelőszülő-hálózat támogatásával kezdődött az együttműködés, majd a nem kívánt terhességek visszaszorítását célzó prevenciós programot indították el, ugyanakkor támogatják a rendszerben levő gyerekek családba való visszaintegrálását is. Az utóbbi években a SERA Románia finanszírozásával építettek három lakásotthont és két rehabilitációs központot fogyatékkal élő gyerekek számára.

Hirdetés
Hirdetés

A munkalátogatás során a bodzafordulói, kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi, közösen épített létesítményeket tekintették meg: lakásotthonokat és fogyatékkal élők foglalkoztató központjait, ugyanakkor Uzonban és Csernátonban a támogatott családokat keresték fel.

– Kovászna megyével hosszú távú együttműködésünk van, több mint húsz éve dolgozunk együtt, az utóbbi években pedig kiváló körülményeket biztosít a megyei önkormányzat, több projektünknél nyújtott társfinanszírozást. Mi tulajdonképpen nem teszünk egyebet, mint támogatjuk a megyei önkormányzatot és a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságot, hogy még jobban ellássák törvény adta feladatukat – hangsúlyozta Bogdan Simion, a SERA Románia Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Beszélt arról is, hogy eredményes a 2009-ben indított prevenciós programjuk, amely a fiatalkorú anyákra összpontosít és a nem kívánt terhességek megelőzését célozza, hiszen a megyében a gyermekelhagyások száma 50 százalékkal csökkent.
– A SERA Románia régi, megbízható partnerünk, sok eredményt értünk el közösen, számos pályázatot vittünk végig együtt, így segítve a megyében élő hátrányos helyzetben élő családokat és a rendszerben levő gyerekeket – tette hozzá Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság igazgatója.
Kovászna Megye Tanácsánál prioritás a szociális háló fejlesztése, ugyanis azt tapasztalják, hogy egyre nagyobb a szükség és egyre nagyobb az igény a szociális szolgáltatásokra.
– A SERA Romániával indított két évtizedes együttműködés eredményeképpen egyrészt modern intézményeket építhettünk, másrészt fontos prevenciós programokat is elindíthattunk – mondta el az együttműködés kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
A SERA Románia Alapítvány az ország valamennyi megyéjében támogatja a szociális rendszer fejlesztését, számos létesítmény építését és programok lebonyolítását finanszírozza. Kovászna megyében a prevenciós és családtámogatási programjuk mellett a Kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla Elhelyezési Központ átszervezését követően újabb három lakásotthon építését fogja finanszírozni, ugyanakkor támogatásukkal Bodzafordulón épülni fog egy újabb rehabilitációs központ fogyatékkal élő gyerekek számára.
(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 29., 19:59
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Mióta ,mennyivel , mihez képest csőkkent a gyermekelhagyás ???? Sz..t sem ér ez az írás adatok nélkül . Nesze semmi fogd meg jól . Szép ,és jó dolog ha igaz . De semmi adat ,szám , ősszehas0nlítás. Zéró hírérték.