Felhívás!

Csendes december elseje Kézdin

Csendes december elseje Kézdin Kovászna megye

November utolsó napján a hivatalosságok, december elsején pedig a civil románok ünnepelték meg nemzeti napjukat Kézdivásárhelyen. Mindkét nap incidensmentesen zajlott.

November 30-án korán kelő civilek még a hatóságiak pirotechnikai egységének feliratos autóját is látni vélték a céhes városban, ahol szép számban jelen voltak a csendőrség kék járművei is, emellett pedig a rendőrség is a megszokottnál sűrűbben „vigyázta”, nehogy gond legyen a románok által a rebellizmus egyik fellegvárának számító Kézdivásárhelyen.

Semmiféle rendbontás nem történt, így első nap a tűzoltóság, a csendőrség és a katonai alakulatok egy maroknyi civil jelenlétében szentmisét hallgattak a Molnár Józsiás utcai templomnál, és bár tudtunk szerint szerepelt a programban a főtéren való átmasírozás is (a központban a csendőrség számlálóautója is megjelent), ez valamiért elmaradt.

Szombaton már többen voltak jelen a templomnál, főleg gyerekek, és az őket kísérő felnőttek. A mintegy 300 ünneplő jelenlétében a fentebb említett templom kerítésén belül az ország térképét formázó márványplakettet avattak, s ezen kívül egy tízméteres rúdra egy nagyméretű román lobogót is felhúztak. Az eseményen jelen volt Nicolae Voiculeț pánsípművész, aki több hazafias darabot is előadott, beszédében pedig a jelenlegi országvezetést ostorozta, s reményét fejezte ki, hogy létrejöhet a nagy Románia is, ezért jelképesen a sípját a márványtáblára helyezve utalt Besszarábiára. A szombati eseményen ismét megjelent Sebastian Cucu prefektus, rövid beszédben méltatva az egyesülést, rajta kívül felszólalt a szervezők részéről Cristea Mihaela, valamint Cristea Mariana tanácsosasszony.

A rendezvény a sportcsarnokban előadásokkal folytatódott, majd kevéssel 17 óra után tűzijátékkal zárult.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.