Felhívás!

Csemeteültetés országszerte

Csemeteültetés országszerte Kovászna megye

Pénteken országos szintű, rekordkísérletként bejelentett egynapos csemeteültetési akció zajlott Romániában. A háromszéki illetékesek érdeklődésünkre kifejtették, megyénkben is több helyszínen bekapcsolódtak, ám a fagyott föld, s a néhol még el sem olvadt hótakaró nem engedte, hogy jelentős számmal járuljanak hozzá a rekordfelállításhoz. Természetesen a célkitűzést ettől függetlenül igyekeznek megvalósítani, így megyénkben egy nap helyett több héten át tart majd az „erdőfrissítés”.

Az is kiderült, hogy a Szemerja–Görgő Közbirtokosság tavaly áprilisban önkéntesek segítségével ültetett csemetésében a kis fáknak csupán 70 százaléka élte túl a telet: hamarosan pótolnák a kipusztultakat. Középajtán a pénteki jó időt kihasználva diákok bevonásával ültettek, Kézdiszéken az almási magánerdészet szervezett akciót, de Orbaiszék sem maradt ki.

Kurtapatakon is ültettek

Kézdiszéken a kézdialmási magánerdészet szervezésében indult a csemeteültetés, ebbe az esztelneki iskolások, felnőtt lakosok és természetesen az erdőgazdálkodási hivatal munkatársai is bekapcsolódtak, összesen mintegy ötven személy. A helyszínen jelen volt Domokos Ferenc polgármester és Varga Attila községmenedzser is – tudtuk meg Miklós Barnától, az erdészet munkatársától.

Az ültetés az Esztelnekhez tartozó Kurtapatak végében zajlott, a helyi közbirtokosság területén, az önkéntesek ötezer juhar- és cserefát helyeztek földbe, szerencsére pénteken az idő mindvégig kitartott. A kis fák a magánerdészet csemetekertjéből származtak. Miklós Barnától azt is megtudtuk, hogy a tavaly Veresvízen elültetett csemeték 95 százaléka megélt, ami rendkívül jó aránynak számít.

 Rekordszámú csemete egy nap alatt

 Cornea Emilian, a Romsilva állami erdészet háromszéki szervezetének igazgatója lapunk érdeklődésére kifejtette, országos szinten március 15-én rajtolt, és április közepéig tart a csemeteültetés hónapja. Pénteken volt a program csúcspontja, az Ültess csemetéket Romániáért nevet viselő rekordkísérlet, ennek során egy nap alatt rekordszámú csemetét iparkodtak elültetni országszerte. Háromszéken a megyére jellemző fafajták csemetéit szedték ki a tenyészetkertekből, illetve ültették ki az alacsonyabban fekvő területekre, hiszen hegyvidéken mifelénk még fagyos, sok helyen hóréteg is takarja a földet.

– A Romsilva szervezésében pénteken három olaszteleki helyszínen közel 10 ezer csemetét ültettek el (állami részre 3500-at, más tulajdonban lévő területekre 6500-at), továbbá Kovásznán két telepről állami részre 2000-et, illetve a helyi hivatal tulajdonában lévő területre 1100 csemetét ültettünk). Az időjárásnak ki vagyunk szolgáltatva, csupán a múlt hét elején tudtunk csemetéket kiszedni a tenyészetkertből – részletezte Cornea, hangsúlyozva, hogy hegyvidéken egészen májusig ültetnek.

Pénteken egyelőre szakcéggel, illetve zömében saját személyzettel ültettek, ám a továbbiakban önkénteseket, civileket is bevonnak az „erdőfrissítésbe”: a Romsilva állami erdészet háromszéki szervezete számos megyebeli iskolával együttműködik, ez által is népszerűsítik a fiatalok körében az erdő- és természetszeretet.

 Ötszáz fa a reformáció emlékére

Pénteken délelőtt nagyajtai és középajtai iskolások lepték el a Kicsifenyő nevű helyet Középajta határában. A diákok azért érkeztek ide, hogy az 1,9 hektáros területnek – melyről korábban kitermelték a fát – az újraerdősítését elkezdjék. A megmozdulást a baróti magánerdészet karolta fel – ők biztosították a facsemetéket és a szakmai irányítást a helyszínen –, a faültetés szervezői pedig a középajtai iskola és a középajtai közbirtokosság voltak. A tervek szerint az említett helyre végül 500 tölgyfacsemete kerülne, így idővel egy olyan erdő keletkezne itt, mellyel a helyiek a reformáció 500. évfordulójára is emlékeztetnék az utókort.

– Mindemellett célunk, hogy diákjaink figyelmét is felhívjuk a természet értékeire, hogy tudatosítsuk bennük az erdős területek folytonosságának fontosságát – mondta Gazdag Katalin, a két falu iskoláinak igazgatója.

A diákokat Kovács Katalin, a baróti magánerdészet erdőalap-felelőse köszöntötte, majd Balázsi Imre erdőmérnök, kerületvezető, maga is az erdészet munkatársa beszélt hosszasan az erdőgazdálkodás jelentőségéről, szükségességéről. Elmagyarázta, hogyan zajlik a facsemete-ültetés, majd gyakorlatban is bemutatta. Az ötven iskolás lelkesen vágott neki a nem egyszerű feladatnak, melyet a meredek terep is nehezített.

 Kipusztult csemetéket pótoltak

 A Sepsiszentgyörgy határában területekkel rendelkező Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnökétől, Csákány Lászlótól megtudtuk, idén nem terveznek egységes felületen új ültetvényt létrehozni. A tavaly áprilisban önkéntesek segítségével elültetett csemetésben, ahol az idei felmérés szerint a kis fák alig 70%-a élte túl a telet, most pótolják az kipusztultakat. Erre a célra már megvásároltak 3100 tölgy-, bükk- és juharcsemetét – ez a mennyiség körülbelül 0,65 hektárra elég –, ezek szakszerűen elvermelve várják az ültetésre alkalmas időt.

Idén is tartanak olyan nyílt napot, amikor ültetnek, ehhez szintén várnak önkéntes jelentkezőket, de a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának környezettudomány szakos hallgatói is jelezték már, hogy bekapcsolódnak. Tavaly mintegy 15 ezer csemetét ültettek ki a közbirtokosság területén.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. március 27., 21:02
  ÉRTÉKELÉS: 8

  500 tolgyfacsemete….jut eszembe:az1100 evunk,emlekere Kezdin is ultettek volt facsemeteket a varos hataraba,ugy ahogy illik,a mass-media jelenletebe,de ma meg megvannak leteznek eggyaltalan?Vagy az is olyan tessek lassak ,inkabb kenyszer esemeny volt?Ha igen akkor nagyon nagy szegyen a varosra nezve.

 • User
  Dátum: 2017. március 29., 0:53
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ki ültette és hol? Melyik határba? Milyen csemetéket? Milyen média volt jelen? Hülyeséget nem kellene terjeszteni! Azóta sok idő telt el, és soha nem mondta senki, hogy valahol ilyen fák lennének! Honnan szeditek most ezt a marhaságot?

   • User
    Dátum: 2017. március 29., 13:04
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Miért kellett volna feltétlenül ott legyek egy ilyenen? Hátha még csak 10 éves voltam? Ön gyerekektől is számon kéri az állítólagos akciójukon a részvételt? A butaság mikor nagyképűséggel párosul, érdekes dolgok sülnek ki! Ha valóban létezett volna ilyen csemeteültetés, akkor eddig rég elmondta volna, hol történt, és nem ilyen süket dumával próbálna kibújni a normális válasz elől!

 • User
  Dátum: 2017. március 29., 11:07
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ez nem válasz. Miért nem tudja megmondani, hogy ekkor, itt és itt ültettük a csemetéket? Én is kíváncsi vagyok, mi történt velük, de most hol keressem?