Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Családiasabb, lélekemelőbb lesz a 13. Székely Vágta

Családiasabb, lélekemelőbb lesz a 13. Székely Vágta Kovászna megye

Lovasbirkózás, agárfuttatás, lovasíjászat, hadi bemutató – alig egy hét van hátra a Nemzeti Vágta előfutamaként szolgáló Székely Vágtáig, amelynek gazdag programja és több újdonsága is lesz az idén, érdemes bejegyezni a naptárba. A maksai Óriáspincetetőn 13. alkalommal megrendezendő, június 21-23-a között zajló „identitásőrző” rendezvényre nemcsak a lovak, lovassportok rajongóit várják, a szervezők ugyanis rengeteg programmal készültek arra, hogy a családok is tartalmasan tölthessék el idejüket a helyszínen.

Hirdetés
Hirdetés

Mint a szervező Vadon Egyesület ügyvezető igazgatójától, Demeter Jánostól megtudtuk, idén a Székely Vágtára 10-en (míg tavaly 13-an), a kevésbé szigorú nevezési feltételekkel zajló, azaz a nem igazolt eredetű lovakkal való versenyzésre is lehetőséget adó Góbé Futamra 17-en jelentkeztek (ugyanannyian, mint tavaly).

Miután a Székely Vágta tavalyi bajnokának lova a budapesti Nemzeti Vágta egyik középfutamában lesérült és most még gyógyulófélben van, idén Tamás Csaba ugyanannak a lótulajdonosnak (Váncsa Jenő) egy másik, „reményteljes” lovával igyekszik dicsőséget szerezni a megyeszékhelynek. Hargita és Maros megyéből is neveztek indulók, így biztosan a teljes Székelyföld képviselteti magát.

Fotó: Sánta István Zsolt/Székely Vágta

A kishuszárok vágtájára, melyet 2018 óta szerveznek, a 7-10 évesek korcsoportjában 7-en, a 10-14 évesek korcsoportjában pedig 4-en neveztek.

Az évek óta nézőként a helyszínre látogatók azt tapasztalhatják, hogy az eddigiekhez képest kicsit megváltozik majd a Vágta tere: a pálya nézőtereként szolgáló domb közepén egy másik, emberközeli kis színpad is helyet kap majd, ahol különböző interaktív produkciók, kiskoncertek zajlanak majd. Közelebb kerülnek a fő helyszínhez a kézművesek, sőt egy kézműves udvart is berendeznek számukra. A gyermekeket többek között állatsimogatóval várják a Pincetetőn. Mindez egy cél érdekében történik: legyen családiasabb, bensőségesebb a hangulat.

Fotó: Codra Botond/Székely Vágta

Sokféle program közül mazsolázhatnak az érdeklődők: fellép a Tiltott Illés és az Új Bojtorján zenekar, a vasárnap esti nagyprodukció pedig egy, a korábbi években már bemutatott, de azóta jelentősen átdolgozott rockopera lesz, „alkalmas arra, hogy kicsit emelje a hangulatunkat, a morálunkat”, mondta Demeter János.

Idén először román kommentátora is lesz a versenyeknek, a lovas berkekben elismert szaktekintély Dan Manolachescu vállalta ezt a szerepet.

Címlapfotó: Codra Botond/Székely Vágta

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük