Felhívás!

„Csak” egy ló esett áldozatul

„Csak” egy ló esett áldozatul Kovászna megye

Egy 10.000 lejes ló esett áldozatul a medve legutóbbi oltszemi látogatásának. Szerencsés véletlen, hogy az ugyanazon az udvaron lévő intézmény állami gondozásban lévő gyerekei közül éppen egyik sem járt arrafelé.

Megmarcangolt a medve egy lovat csütörtökre virradóan az oltszemi kastély udvarán. A szerencsétlenül járt állatra a polgármester talált rá reggel, amikor hátrament a kertbe.
– El nem tudtam képzelni, miért van a földön ez a gyönyörű kanca. Amikor közelebb értem, akkor láttam, hogy kilógnak a belei – mondta el Fodor István.
A sepsibodoki polgármester szerint a medve az Olt felől közelítette meg a kastélyt, de valószínű nem a fogathajtóknak kialakított úton jött fel, mert akkor a birtok másik felébe ért volna, hanem átmászott a kastélyt körülvevő kőfalon. A lovakat nem kötik be éjjelre sem, hanem szabadon hagyják a gyümölcsösben.

– Valószínű, hogy hátulról vetette rá magát, mert látszik, hogy nemcsak kihasította a hasfalát, hanem a nyakát is összekarmolta – véli a polgármester.
Az aktív vadász Fodor szerint a lónak akkor sincs esélye elmenekülni, ha nincs kipányvázva. A medve ügyes vadász, hisz a sokkal kifinomultabb érzékekkel rendelkező és „jobb nevelésben részesült” őzbakot is elkapja, ha kell. Behúzódik a fa mellé és megvárja, míg közelebb jön, majd egészen ki­emelkedő kezdősebességgel, onnan támad rá az állatra – magyarázta.
A Magyarországról kapott fajkanca annál is értékesebb, hogy félidős csikózó volt. Túlélési esélyeivel kapcsolatban igen visszafogottak az állatorvosok, mert a medve karmolása rendkívül fertőző, ezidáig még egyetlen megtámadott állatot – se tehenet, se szamarat, se juhot – nem sikerült megmenteni.

A polgármester gondja azonban még ennél is sokkal nagyobb, hiszen fizikailag is nagy kár a lóért, de ugyanazon az udvaron működik a Kovászna megyei gyermekvédelmi igazgatósághoz tartozó központ, ahol több mint ötven iskoláskorú gyerek lakik.
– Elképzelni sem lehet, hogy mi történt volna, ha ketten-hárman, esetleg többen arrafelé csatangolnak – mondja Fodor, hisz nem lehet pontosan tudni, hogy mikor és mennyi ideig volt ott a medve.

A bodoki polgármesteri hivatalhoz tartozó gazdaság udvarán ugyan van két „rendes” kutya, amelyek „nem ijednének meg egy medvétől”, azokat azonban nem merik szabadon engedni. „Ha errefele haladunk, így sem biztos, hogy megúszom, de ha a kutyák szednek szét vajegy gyermeket, akkor biztos megkötnek” – vélekedik a polgármester.
Mindeközben tucatszám várakoznak a környezetvédelmi miniszter asztalán a székelyföldi kilövési engedélyekre vonatkozó kérések, valamint az állatvédők ezek elutasítását szorgalmazó beadványa.
– Várom szeretettel az állatvédőket a bodoki kastélyba, vagy felszegre, akárhova – mondja Fodor – talán ha találkoznának egy szép őszi estén valamelyik utcasarkon, dűlőben vagy a diófa alatt egy, mondjuk, négy boccsal arra járó anyamedvével, esetleg gondolkodóba esnének és átértékelnék szemléletmódjukat. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. október 27., 8:56
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Szivesen elfogadjuk a meghivast,Polgarmester Ur,erre a szep esti talalkozora.Valoban sok dolog lenne amit tisztazni kene medve ugybe es mielott meg ez megtortenne,mi leszogezzuk,hogy nem vagyunk ellene,hogy az ember eletet veszelyezteto medveket (de csakis ezeket) el kell tavolitani az emberi telepulesekrol (falvak,varosok) es amennyiben lehetseges,nem megolni oket hanem valamilyen emberibb modon megoldani a problemat(kivetel az olyan esetek ahol embert olt) ilyen esetben azonnal leloni azt a medvet mely embert olt, de a trofea vadaszattal,ami elore megszabja,hogy evente 450 medvet lehet leloni,azzal soha nem fogunk egyeterteni.Es arrol is szivesen targyalnank onokkel,hogy mit lehetne tenni,hogy az erdok irtasat megallitsuk.Aztan arrol is szivesen targyalnank onokkel,hogy mit lehetne tenni,hogy a torveny kotelezze az osszes ceget es maganszemelyt akik erdoirtassal foglalkoztak,hogy a jovedelmeikbol kotelezoen egy ev alatt ugyanannyi erdot ultessenek vissza amennyit kivagtak.

 • User
  Dátum: 2017. október 27., 8:12
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Ja. Szinte elfelejtem. Az a negybocsos anyamedve is johet a talalkozora. Ot is szivesen latjuk a boccsaival egyutt, de megkerjuk a polgarmester urat, addig is vigyazzon erre az anyamedvere,nehogy mig e talalkozora sor kerul az orvvadaszok aldozataul essen a boccsaival egyutt.

 • User
  Dátum: 2017. október 29., 19:28
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Az Október 27., 23:48-kor kommentelőnek üzenném, aki nem ért a lóhoz, az ne is szóljon hozzá!! Ha annyira tudja milyen az a kanca, a nyereghelyen található, kedves számok alapján lekérheti az egyed adatait!! (első ránézésre Shagya Arab de elég csapzott szegény, a bélyegzése alapjánviszont a Pataki ménesből származik -a jellegzetes S miatt)!! És szerintem ne ez alapján a kép alapján ítélje meg a küllemét annak a szerencsétlen jószágnak, mert itt éppen nincs valami szép formában……. (és az érték lehet genetikai -génkészleti, a képzettsége, tanulékonysága, és ezen tulajdonságok örökítése a csikóba, stb…) De nem megyek bele jobban.

  Ja, és medve igen is tud támadni. Ragadozó. És érdekes, egy Vaddisznó is támad, pedig nem ragadozó (ez tapasztalat, pedig nem is koca volt, malaccal).
  A medve a birkákat, múltkor a disznókat az ólban is megtalálta. Támad, ha nagyobb testű (pl. tehén, itt meg ló) a kiszemeltje, még az emberre is támad.
  De örülök, az okos észrevételnek, tényleg nem tigris…

  Az Október 27., 8:56-kor kommentelő illetőnek meg:
  Azért van az előírt példányszám, mert túlszaporodna. Minden fajra van kiírás, igen, néha én is preferálnám, ha az emberre is lenne.
  A medve pedig nem játék, ha kicsit figyel az ember, akkor rengeteg hír volt manapság emberekről, akiket megtámadott, birkák, tehenek, egyéb haszonjószágok brutális, élvezeti mészárlásáról…
  Élőbefogózás, és áttelepítés szóba jöhet, de nem mindegy hová menne az egyed. És kissé a medvék is túlszaporodtak, még akkor is, ha egyet értek az erdőgazdálkodási véleményével.
  Vadaskertben meg nem szívesen látnám… Igen csak veszélyes…

  Üdvözlettel:
  Egy lovas berkekben felnőtt -és abban dolgozó, vadász ismerősökkel körbevett -és erdészekkel, gazdákkal körbevett hölgy.

 • User
  Dátum: 2017. október 30., 9:10
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Igazat adok a lovak partolojanak.En is sajnalom a lovakat es minden allatot egyebkent de ez meg nem ok arra,hogy a medveket legyilkolasszuk.Szent meggyozodesem ,hogy mivel az allatok alsobbrendu fajtak (nem tudnak beszelni, nem tudjak a problemajukat elmondani,mint ahogyan ezt az ember teszi) ezert az EMBEREK KOTELESSEGE oket vedelmezni.Ugy a lovakat,mint a medveket es a tobbi allatot egyarant.Azert hivnak minket embernek, hogy EMBERSEGES megoldast talaljunk,minden egyes problema megoldasara.Aki(k) ezt nem igy gondolja(k), az(ok) nem nevezheti(k) magat(magukat) embernek!