Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Célkeresztben a duális oktatás

Célkeresztben a duális oktatás Kovászna megye

Rendkívüli tanácsülésen szavazta meg Sepsiszentgyörgy tanácsa egy, a duális oktatás fejlesztését célzó konzorcium létrehozását, amelyben a megyeközpont és a megye önkormányzatán kívül tagja lenne a város több szakközépiskolája, illetve magánvállalkozása is.

A Sepsi Dual néven elindított konzorcium-projektre, illetve a duális oktatást újabb szintre emelő campus létrehozására az Országos Helyreállítási Program keretéből közel 115 millió lejes (áfa nélkül) támogatást igényelnek, illetve a város a megvalósításhoz 16,8 millió lej önrésszel és az összes, pályázati keretből el nem elszámolható költség kifizetésével járul hozzá. A konzorcium vezetője a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, de társult a megyei tanács, továbbá a Puskás Tivadar, Berde Áron és Constantin Brancusi szaklíceum, a Babes-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata, az OTP Bank, a Gospcom, a Tega köztisztasági vállalat, valamint több magánvállalkozás: Bertis, Park Hotel, Compact, Inter Domo és Pro Vitam magánklinika.

Hirdetés
Hirdetés

A támogatásból a város sepsiillyefalvi kijáratánál, a volt tyúkfarm két és fél hektáros területén húznának fel két épületet, de a komplexum része lenne egy sportterem, illetve szobákat is magába foglalna. A kapacitását 300 tanulóra szabták, ehhez még 40–60 fős tanári állomány, illetve 15–20 fős adminisztratív és kisegítő személyzet alkalmazása lenne szükséges.

E terület szomszédságában egy egész új városrészt tervez a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, ahol főleg fiataloknak szánt lakások épülnének, de zöldövezet, játszótér és bölcsőde is része az elképzeléseknek. Ehhez azonban előbb el kell takarítani a tyúkfarm épületeit, amelyekben jelenleg még különféle kisebb cégek működnek.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 7., 16:40
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A volt mezőgazdasági (traktor) iskolában nem lenne hely délutáni tanításra ? Igy növelni lehetne az épület kihasználtságát és csökkenteni lehetne a fűtés számlát és még közszallitas is van az iskola közelében. Ha a város azt a felét bővíteni készülnek, akkor az az egysavos út, járda nélkül bizony veszélyes lessz és forgalmi dugó keletkezik majd.

  • User
   Dátum: 2023. március 8., 22:17
   ÉRTÉKELÉS: -2

   A volt mezőgazdasági (traktor) iskolában nem lenne hely, délután sem, mert a Sapientia EMTE mezőgazdasági kara működik benne. Délután is. Már 8 év óta.

 • User
  Dátum: 2023. március 9., 8:40
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ha 2 váltásban tanulnak, akkor hány hallgató van ott? Gondolom, egy-egy váltásban elfér kb. 200-300 hallgató. Sajnos a BB egyetem termei nincsenek ilyen jól leődve, mert bérbe adták néhány termet más tevékenységnek is.

  • User
   Dátum: 2023. március 9., 10:22
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Nem így működik ez. A hallgatók nem „váltásban” tanulnak, ez nem elemi oskola, ahol valamikor, pl. a Ceu-időben még lehetett – muszájból, teremhiány miatt – váltásban tanítani: és akkor sem volt jó, mert fárasztó volt diáknak-tanárnak egyaránt. Az eredmény, sajnos, látszik az istenadta nép műveltségi szintjén. Az egyetemen, egyetemeken a legtöbb terem szaklaboratórium, tele méregdrága eszközökkel, műszerekkel. Képzelje el, mi lenne ott, ha beeresztenének oda korai tizenéves kölköket, akik a fegyelemmel és felelősségtudattal igencsak hadilábon állnak?