Felhívás!

Cél az orvosi egyetem

Cél az orvosi egyetem Kovászna megye

A felsőcsernátoni Fülöp Barbara 9,88-as érettségi átlagával Kovászna megye legjobb érettségizője lett a magyar diákok között. A Nagy Mózes Elméleti Líceumban végzett, és elmondása szerint azért választotta négy évvel ezelőtt a természettudomány–intenzív angol szakot, mert már akkor orvosi egyetemre készült.

– Te lettél a legjobb a magyar diákok körében a megyében. Számítottál-e ilyen eredményre?

– Egyáltalán nem számítottam ilyen eredményre. A jegyeket látva először nem is hittem a szememnek, és többször is leellenőriztem, hogy jó kódot írtam-e be. Célom volt minél magasabb átlaggal leérettségizni, de ezek a jegyek minden elképzelésemet felülmúlták. Mindig is próbáltam kihozni magamból a legtöbbet, és az érettséginek is úgy indultam neki, hogy megteszem azt, ami tőlem telik.

– Volt olyan tantárgy, amelyben nem voltál biztos? Hogyan sikerültek a vizsgáid, miből hányast kaptál?

– Sosem voltam igazán magabiztos, ezért egészen az eredmények közzétételéig izgultam, és reménykedtem, hogy a sok munka nem volt hiábavaló. A romántól tartottam a leginkább, ezért annak az eredménye lepett meg leginkább, hiszen 10-es osztályzatot kaptam rá. Magyarból szintén 10-est kaptam, és úgy érzem, ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult a számos verseny, amelyeken az évek során részt vettem. A választott tantárgyam a biológia volt, amiből 9,95-re, míg matematikából 9,60-ra értékélték a dolgozatomat.

– Hogyan készültél az érettségire? Mi a titka, hogy ilyen jó eredményt értél el?

– A négy év alatt folyamatosan tanultam, készültem óráról órára, sokat gyakoroltam, ami mára teljes mértékben kifizetődött. Viszont úgy gondolom, rengeteget segített az is, hogy az évek alatt több tantárgyból is részt vettem különböző versenyeken, amelyek által több tapasztalatot szereztem, megtanultam kezelni a vizsgahelyzeteket, pluszinformációval gazdagodtam, amit most beépíthettem a dolgozataimba. Tanáraim is rengeteget segítettek, támogattak, biztattak, amiért nem lehetek elég hálás nekik. Folyamatos számonkérésükkel megkönnyítették az utolsó heteket, hiszen már csak feleleveníteni kellett az eddig tanultakat.

– Hogy látod az érettségit? Mi az, amit változtatnál a számonkérésen?

– Talán a román érettségi feladatsora az, amin változtatnék. Mindig is feleslegesnek tartottam betanulni azt a sok műelemzést, aminek az ember az élete során sosem veszi majd hasznát. A magyar tétel sem mondható egyszerűnek, viszont a verselemzés és az értekező szöveg a diákok kreativitását is teszteli, ami mindenképp pozitívum.

–Milyen egyetemre készülsz?

– Már évek óta az a célom, hogy Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatója lehessek, így most sem pihenhetek meg, hiszen nemsokára itt a felvételi. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások