Hirdetés
Hirdetés

CNCAV: a Delta variáns terjedésének megfékezéséhez elengedhetetlen az átoltottság növelése

CNCAV: a Delta variáns terjedésének megfékezéséhez elengedhetetlen az átoltottság növelése Románia

Az új koronavírus indiai (úgynevezett Delta) törzse rendelkezik a legjobb alkalmazkodóképességgel a négy aggodalomra okot adó vírusváltozat közül. Fertőzőképessége kétszer magasabb, mint az eredeti vírustörzsé, és mintegy 60%-kal magasabb, mint az Alpha törzsé, amelyet brit változatnak neveznek – tájékoztatott szerdán a lakosság beoltását koordináló országos bizottság (CNCAV).

Hirdetés
Hirdetés

“A Delta-változat képesnek bizonyult arra, hogy új fertőzési hullámokat indítson el a korábbi törzsek által erősen érintett országokban és régiókban” – olvasható az illetékes intézmény közleményében.

A dokumentum kitér arra, hogy matematikai modellezéssel elemezték ki a vírustörzs terjedését Indiában, és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a Delta vírustörzs a betegségből korábban már kigyógyult emberek akár 50%-át is megfertőzheti.

Az oltások védelmet nyújtanak a Delta vírustörzs ellen, amennyiben az ember mindkét dózist megkapja: a Pfizer/ BioNTech által kifejlesztett vakcina 96%-ban, az AstraZeneca/ Vaxzevria 92%-ban bizonyul hatásosnak a súlyos, kórházi ellátást igénylő tünetekkel járó fertőzés ellen.

“Az oltás teljes adagja véd a COVID-19 betegséggel, a súlyos, kórházi beutalást igénylő tünetekkel, a szövődményekkel és a halálos végkifejlettel szemben is” – szögezi le a CNCAV.

Az illetékes intézmény emlékeztet, hogy Romániában eddig 57 fertőzöttnél mutatták ki a Delta vírustörzset. Az 57 esetet 9 megyéből jelentették, ezek közül a legtöbbet Ilfov és Argeş megyéből, valamint Bukarestből.

A Delta vírustörzs első halálos áldozata egy piteşti-i 72 éves ember, aki nem volt beoltva.

A CNCAV figyelmeztet, hogy a Delta variáns terjedésének megfékezéséhez rendkívül fontos a lakosság átoltottságának növelése.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 7., 18:09
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Hihetetlen információkkal rendelkeznek ilyen rövid idő alatt…de most már a megoldást is tudják. Mindenkit beoltatni!De persze ugye nem a pénzről szól az egész!?Sem az immunrendszerünk lassúi szándékos leépítéséről,ami hosszú távon biztosítaná a klienseket a kapzsi gyógyszeriparnak!Dehogy!Egyszerűen csak meg akarnak menteni minket!Akár akaratunk ellenére is!Gyerekeinkért is aggódnak, kutyáinkért és macskáinkért is!Ez hogy nem érződött eddig?Az utóbbi 30 évben hol volt az aggódás az emberiség sorsáért?!Egy kissé furcsa,nem?