Felhívás!

Bukarestben tüntetett a Sanitas

Az rendben van, hogy tüntetnek, de miért kiabálnak – ez zavarta leginkább tegnap Sorina Pinteát. Az egészségügyi miniszter hivatalában fogadta a Sanitas Szakszervezeti Szövetség egy delegációját, és felrótta nekik, hogy zajt csaptak – mondta el megkeresésünkre Vasile Neagovici.

A Sanitas Kovászna megyei szervezetének elnöke húsz háromszéki egészségügyi alkalmazottal, valamint további 150 Hargita, Kolozs, Temes, Hunyad, Arad, Konstanca, Bákó, Iaşi és Brăila megyei társukkal vett részt tegnap Bukarestben az egészségügyi minisztérium előtt tartott tiltakozóakción. Elégedetlenségüket az adóügyi intézkedésekről szóló 2018/114-es kormányrendelet és az egységes bértörvény hatásai váltották ki.

– Egy viszonylag kemény hangnemű megbeszélésre került sor, amelyen elmondtuk, hogy elégedetlenek vagyunk, mert a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet minden pótlék számolási alapját a tavaly decemberi szinten blokkolja. Azóta emelkedtek a fizetések, nőtt a minimálbér, de a különböző pótlékokat a decemberi bérekből számítják ki, mi több, a többféleképpen értelmezhető „egységes” bértörvény esetenként csökkenti az alkalmazottak jövedelmét – nyilatkozta Neagovici.

Szóbeli ígéretet kaptak a tárcavezetőtől arra, hogy támogatja a gondok orvoslását, már ami a minisztériumon múlik. Minthogy „ilyet még sokat hallottak”, a Sanitas tovább tartja a márciusi „sztrájkszerdát”, és jövő héten a munkaügyi minisztérium előtt gyűlnek össze. Neagovici azt mondja, „nincs hova tologatni a határidőket”, ha kéréseik nem nyernek megoldást a hónap végéig, áprilisban tízezres nagyságrendű utcai megmozdulást szerveznek Bukarestben, majd általános sztrájkot robbantanak ki.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.