Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bővülő géppark, jó termés

Bővülő géppark, jó termés Kovászna megye

A kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceumban nemsokára nagy változások elé néznek: a helyi önkormányzat mintegy 3 millió eurós pályázata révén fognak neki a teljes felújításának, amint megérkeznek a szükséges engedélyek. Az intézmény azonban emellett is folyamatosan keresi a fejlesztési lehetőségeket, sikerrel – tudtuk meg Constantinescu Herman igazgatótól.

Hirdetés
Hirdetés

– Az iskola élt a ROSE (Romania Secundary Education Projekt) program lehetőségével, amelynek fő célja, hogy a diákok körében növelje az átmenési mutatókat, eredményeket, valamint csökkentse az iskolaelhagyást. Milyen eredménnyel?

– A program révén sikerült javítani az érettségi eredményeken, ennek érdekében szünidőkben is sokat dolgoztak a kollégák, és a mentorok állandóan ellenőrzik a tevékenységeket. Korszerű eszközökkel is felszereltük az iskolát: az „A” épületben, ahol inkább líceumi osztályok vannak, minden terem korszerű, rusztikus egyéni padokkal és székekkel van berendezve, okostáblával, vetítővel és laptoppal ellátva. Ugyancsak a ROSE-nak köszönhetően televíziót és rengeteg irodai felszerelést sikerült beszerezni. A program 4 éves futamidejű, de mivel 150.000 euró támogatásról van szó, és nem sikerült a teljes összeget elkölteni, egy év hosszabbítást kértünk, amit jóvá is hagytak. A „B” épület nemsokára saját jövedelemből új padokkal és eszközökkel lesz ellátva, valamint újítottunk a sportpályán is.

– Az iskolában autóvezetést is tanulnak a diákok, ehhez megvan a szükséges járműpark is?

– Az intézményükben működő autósiskola Kovászna megye szintjén egyedülálló, jelenleg két kisautóval tanítanak az oktatók, és jövő hónapban meglesz a harmadik is, egy teljesen új, 60.000 lejes Renault Clio. Traktorból szintén hármat fogunk használni, tehát a diákok a több ezer vezetési órát 6 járművel fogják teljesíteni.

– Az Apor Péter-iskola a mezőgazdasági minisztériumhoz is tartozik, ez mit jelent a gyakorlatban?

– A szaktárca jóvoltából 150.000 lejre újabb gépeket szereztünk be, ezúttal talajmegmunkáló gépeket, és jeleztük, hogy hosszú távon aratócséplő-gépre és krumpliszedő-gépre is igényt tartunk – ezek több százezer eurós tételt jelentenének. Szándékunkban áll egy sertés- és szárnyasfarmot is létrehozni, erre vonatkozóan kérést fogalmaztunk meg a minisztériumhoz.

– A tanulók aktívan részt vesznek a mezőgazdasági munkálatokban?

– Minden mezőgazdasági tevékenységbe beavatjuk diákjainkat is, a földművelő bizottság jó munkát végzett: közel 80.000 kg (80 t) búza lett, a következő szezonban túlsúlyban szintén gabonát termelünk, búzát és kukoricát. Van 1,7 ha lucernásunk, és egy partner cég, amely az iskola földjén 5 hektáron krumplit termel, és gyakorlati oktatásban részesíti a tanulókat. Jövőre tehát 13 hektáron gabona, 5 hektáron krumpli, és közel 2 hektáron lucerna lesz termesztve. A földek elsősorban didaktikai célt szolgálnak, a jövedelmet szintén az oktatásra fordítjuk.

– Amerre ma tart a világ, a fentiek lehetnek az igazán hasznos készségek. Van érdeklődés a szakiskolai képzés iránt?

– A beiskolázást illetően nem volt gondunk, az első fordulóban az Apor Péter volt az egyedüli a megyében a szaklíceumok közül, amelynek minden szakosztályt sikerült beiskoláznia. A líceumi osztályokat illetően a román osztályt speciális engedéllyel hagytam jóvá, posztlíceum idén nem indult, de jövőben fog. Ami a diákéletet illeti: nagy hangsúlyt fektetünk a kirándulásokra, testvériskolai kapcsolatokra. Számos szakmai versenyre benevezünk, idén tervezünk egy Erasmus programot is beindítani. Hamarosan nagy ellenőrzés következik: öt év után az ARACIP bizottság vizsgálja és láttamozza az összes akkreditált szakunkat, ez rengeteg előkészületet és nem kevés anyagi ráfordítást igényel. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük