Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bővül Sepsiszentgyörgy beépíthető területe

Bővül Sepsiszentgyörgy beépíthető területe Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy több pontján is radikális változás várható a közeljövőben, miután februári rendes tanácsülésén, csütörtökön három területrendezési tervet is jóváhagyott a városi tanács.

Eszerint egy emeletes parkolóház építésére alkalmas terület szabályozása történt meg a Sport, Gyöngyvirág, Orgona, Tavirózsa utcák által közrezárt, 70 áras területen, míg a város illyefalvi kijáratánál, a Jókai utca jobboldalán egy 10 hektáros területre kért néhány magánszemély urbanisztikai rendezési tervet: ennek jelenleg alig több mint a fele beépíthető, így a most még külterületnek számító részeket, illetve a hajdani gyümölcsös területének kisebb hányadát belteleknek minősítették át. Itt a közeljövőben, a parcellázás után beépíthető telkeket különítenek el, ahol feltehetően csak alacsony épületekre kaphatnak engedélyt a majdani tulajdonosok, hiszen ez a terület a Régi–Szemerja, a város legrégebbi negyede mellett fekszik.

Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

A 10 hektárból kettő az úthálózat kialakítására van szánva, beépíteni tehát majd csak a maradék nyolcat lehet, de zöldterület, illetve játszótér kialakítása is tervben van. A hajdani „tyúkfarm” lebontása után ennek a területnek a közelében tervez az önkormányzat is egy fiatal családoknak szánt lakónegyedet kiépíteni. Talán ennek betudható, hogy a környéken az utóbbi időben hatalmasat ugrottak a telekárak.

Hirdetés
Hirdetés

Hasonló építkezést terveznek a Gyár utca folytatásában, az Olt partján levő 20 hektáros területen, mely jelenleg építési törmelék lerakóhelye. A Birtalan Ákos, Lőrincz Csaba, Domokos József utcák által közrezárt területre szintén lakóparkot tervez a szabályozási tervet kérelmező földtulajdonos. A környéken legfeljebb négyemeletes tömbházak lévén, itt is csak P+3 magasságú, azaz háromemeletes épületek felhúzása lehetséges.

A három rendezési terv elfogadása után egy negyediket elutasított a tanács, illetve az urbanisztikai osztály műszaki és városrendezési bizottsága: a városhoz tartozó településen, Kilyénben egy 12 ezer négyzetméteres telekre kért parcellázási engedélyt, illetve PUZ-t egy kilyéni telektulajdonos, de nem járt sikerrel.

A városban nagy szükség van lakásokra, bár a helyi gazdaság, illetve a munkaerő potenciálját tekintve vélhetően inkább önkormányzati bérlakásokra, mintsem magánbefektetők által értékesített apartmanokra. A lakásárakat (és a lakbéreket is) nemcsak az infláció tornázta fel az utóbbi időben, hanem a kínálat szűkössége is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások