Felhívás!

Borcsa Géza is indul a polgármesteri tisztségért

Borcsa Géza is indul a polgármesteri tisztségért Kovászna megye

Az már köztudott, hogy Kézdiszéken egy településen, Lemhényben mozgóurnás előválasztás révén döntik el, ki legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje, Szentkatolna esetében pedig vélhetően ma dönt a Széki Állandó Tanács. A testület tagjaival folytatott beszélgetésekből azt szűrtük le, hogy vélhetően az állóurnás előválasztási módozat mellett teszik le a voksot.

Érdeklődésünkre Tusa Levente jelenlegi polgármester elmondta: tudomása szerint nem neki mint helyi RMDSZ-elnöknek, hanem a felsőbb vezetésnek kell megszervezni az előválasztást, ha egyáltalán lesz ilyen. Hangsúlyozta, az sem tántorítja vissza azon szándékától, hogy induljon az idei önkormányzati választáson. Szerinte még jó is, ha előválasztást tartanak, mert akkor az emberek nem mondhatják, hogy mindig csak ő indul e tisztségért a szövetség színeiben.

Ugyanakkor megjegyezte: a mostani a negyedik mandátuma, és az elmúlt 16 év alatt minden választáson átlag 80 százalék fölött szerezte meg a szavazatokat, tehát meggyőződése, hogy az emberek értékelik a munkáját.

Az elöljáró megjegyezte, az RMDSZ szentkatolnai választmányának legutóbbi ülésén a 13 választmányi tagból 11 azt javasolta, hogy ő legyen a jelölt. A másik kettő közül a martonfalvi Ábrahám Géza ragaszkodott az előválasztáshoz, míg a szentkatolnai Bartos Károly azt mondta, ha előválasztás lesz, akkor azon ő is megméretkezne.

Ennek kapcsán Bartos Károlyt is meg szerettük volna kérdezni, de nem kívánt nyilatkozni. Tusa viszont cáfolta azon híreszteléseket, miszerint a helyi választmány elveszítette volna a legitimitását, mert nem tartott tisztújítást. „Legutóbb három és fél éve volt tisztújítás, tehát a négy év még nem telt le” – szögezte le.

A kihívó

Az állóurnás előválasztásra azért lehet szükség, mert a polgármester-jelöltségre, illetve a községvezetői tisztségre szintén pályázó Borcsa Gézától – elmondása szerint – a helyi RMDSZ-szervezetnél még a tagsági díjat sem fogadták el, nemhogy labdába tudott volna rúgni a választmány előtt. Ezért a széki szervezethez fordult, s több mint 400 támogatói aláírás felmutatásával nyomatékosította, vele is számolni kell.

Az 56 éves, ojtozi születésű, de immár mintegy négy évtizede a községi földeken gazdálkodó, és négy éve Szentkatolnán is élő mezőgazdász elmondta, azért döntött az indulás mellett, mert meglátása szerint a községben „megállt az élet”, és ez számára zavaró. Először akkor szembesült ezzel a ténnyel, amikor a jelenleg általa elnökölt szövetkezet szervezésén fáradozott, és amelynek Szentkatolna községi gazdák, termelők képezték volna a fő bázisát, ám nemhogy támogatást nem kapott a helyi vezetőségtől, hanem inkább ellenségesen viszonyultak a kezdeményezéshez. Pedig ez a szövetkezet azóta bizonyította létjogosultságát, nemrég 2 millió eurós uniós pályázatot nyert, országos terményforgalmazókkal áll szerződéses viszonyban, tisztességes áron tudja értékesíteni tagjai burgonyáját, hagymáját és egyéb terményeit.

„Többek között éppen az ilyen pályázatokat hiányolom a községvezetés eszköztárából, ez, illetve a nemtörődömség vezetett oda, hogy a községben semmi jelét nem tapasztalni a fejlődésnek – mondja Borcsa. – Ebből kifolyólag aztán a községhez tartozó minden faluban a letargia, a reményvesztettség lett úrrá, megszűnt a közösségi élet, az emberek már belefáradtak hinni abban, hogy jobb életük is lehet. Ebből a fásultságból szeretném kimozdítani őket, és Szentkatolnát egy olyan fejlődési pályára állítani, ami mindenkinek pozitív változást hoz az életébe.” Borcsa Géza szerint ehhez mindenképpen frissítésre, fiatalításra van szükség a helyi önkormányzati struktúrában, és úgy érzi, megvan hozzá a kapacitása és a tapasztalata, hogy minden területre megtalálja a megfelelő szakembereket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 14., 10:19
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Kinek van onnek szerzodese ? Senkivel , engem is atakart verni ugyan ugy mint masokat. A sajat onreszt nem tudjak berakni, hogy valaminek neki kezdjenek…

  • User
   Dátum: 2020. február 22., 20:56
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Diktatura???Nevetseges!Mindenki tudja,hogy szavazata titkos.Tehat nincs mitol tartania,ha a neki nem tetszo jelolt nyer.Ez mellet vagy ennek ellenere megis tobbszor ujra meg ujra valasztottak Tusa Leventet a helyi lakosok.A 80% az a tobbseg.A 20% nem probalna csak picit gondolkozni(ha van amivel)?Nem a jot kene meg jobba tenni?Nem csak polgarmesterkent lehet segiteni,javitani es kiemelni embereket letargikus hangulatbol.Ha valakit tenyleg a falu iranti szeretet,az emberen valo segitseg hajt,tegyen valamit az asztalra elobb!Ne igereteket!Abbol mindenkinel tele a pince.Tehat emberek, inkabb probalkozzunk a bizonytalannal????Valahol azt hallottam,hogy a kutya is probalkozott……

 • User
  Dátum: 2020. február 14., 18:56
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Közel sem állja meg a helyét a kihívó kampányszövege,mivel mindannyian tudjuk,hogy mezőgazdasági szövetkezetet nem lehet létrehozni azon községeknek akik nem rendelkeznek hegyvidéki zónával,egyébként az oly büszkén említett szövetkezetből amiről Borcsa úr beszél már több tag kilépett,tehát nem úgy működik,ahogy az fent említve van.Ami meg a pályázatokat illeti eddig sem és ezután sem a helyi önkormányzatok írták ki azokat,több fiatalnak van a községben pályázata tehát informálva voltak bármilyen információval kapcsolatban.Ami a fejlődést illeti a községben,aki ott él az tapasztalja az új szentkatolnai óvodát,a felújított martonfalvi iskolát,a jó állapotban levő utakat és mezei utakat és folyamatosan új célkitűzések vannak ,tehát az a letargia amiről szó van ,nem erre a községet jellemző.