Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Biztonság a zarándokok számára

Biztonság a zarándokok számára Kovászna megye

Megfestik, felújítják, kiegészítik a háromszéki Mária-utat a pápa látogatásáig, hogy a zarándokok biztonságosan eljuthassanak a célig – erre szövetkezett az Erdélyi Mária-út Egyesület és a Magyar Erdélyért Egyesület. Hétfőn már a gyakorlati tennivalókat illetően tartottak megbeszélést a szentgyörgyi egyesület (MERT) rutinos zarándokoknak is nevezhető tagjai.

Hirdetés
Hirdetés

A Mária-zarándokút Máriazelltől Csíksomlyóig tart, a háromszéki Mária-út 58 kilométeres szakasza Aldobolytól vezetne a megyehatárig, pontosabban Sepsibükszádig. Első körben le kell járni a lehetséges útvonalakat, amelyek a szervezők szándékai szerint zöldben vezetnének, s csak ha elkerülhetetlen, akkor aszfalton.

Zöldben vezetnék az útvonalakat

Foghíjasan ugyan, de a zarándokút részben ki van jelölve, miután 2014-ben (az azóta elhunyt) Nagy Kopeczky Kálmán kezdeményezésére a háromszékiek is gyalogosan indultak a csíksomlyói búcsúra, és ez hagyománnyá érett. Egyelőre csak ideiglenes megoldás jöhet szóba a kijelölésre, az időtálló jelzésekhez költségesebb infrastruktúra kell, amelynek kivitelezése is lassabban megy. Fák törzsére kellene felfesteni a Mária-út jelét, illetve ahol ez nem lehetséges, oszlopokra erősített plexi-táblák irányítanák a zarándokokat.

– Az a célunk, hogy idővel zarándokszállások is biztosítva legyenek az út mentén, de addig is szokják az emberek a jelenséget, adják meg a tiszteletet a zarándokoknak, legalább úgy, ahogy Hargita megyében teszik ezt. Idővel eljuthatnánk arra a szintre, hogy az spanyolországi El Camino úthoz hasonlóan a zarándokoknak oklevelet is kiadhassunk annak bizonyítására, hogy megtették ezt az utat, ha gyalog vagy lóval vállalkoztak erre – mondta Vajna Csilla. A zarándokutak kiépítésének gazdasági vonzata sem elhanyagolható, a turizmust is fellendítheti, a falvakon áthaladó zarándokok ételt, emléktárgyakat vásárolnak – tette hozzá Beke Zsuzsanna.

Hirdetés
Hirdetés

Polgármesterek és juhászok figyelmébe

Természetesen az ügy érdekében a polgármesterek támogatására is szükségük van, ezért a szentgyörgyi találkozóra Antal Árpád polgármestert is meghívták, aki el is jött, és támogatásáról biztosította az egyesületi tagokat, az egyeztetés tehát a kivitelezés lehetséges megoldásairól szólt. A polgármesterekkel való kommunikációra többek közt azért is szükség van, hogy a helyiek figyelmét (és a sok kutyát tartó juhászokét különösen) felhívják, a zarándokokra kiemelt figyelemmel legyenek a pápalátogatás körüli időszakban, de később is, illetve jó volna, ha a lakosok megengednék, hogy a házak kerítéseire is felfesthessék a zarándokút jelét. Az illyefalvi, bodoki, mikóújfalusi elöljárók készségesen válaszoltak is a kezdeményezők megkeresésére. A jelek felfestésében pedig számítanak az EKE-tagokra, a cserkészekre és minden önkéntesre, aki március 24-én segíteni tud. Jelentkezni lehet a mertegyesület@yahoo.com e-mail-címen (kapcsolattartó Vajna Csilla) vagy a 0741.926.776-os telefonszámon (Melkuhn Andrea).

A megbeszélésen jelenlevő MERT-tagok mindannyian megjárták a népszerű spanyolországi El Caminót, van, aki többször is, Melkuhn Andrea több ízben találkozót is szervezett a mintegy 2000 romániai zarándoknak. Az ő egyesületüknek (Prietenii Camino) szintén szándékában áll Kovászna megyében is – helyenként a Mária-úttal azonos útvonalon haladó – helyi El Camino-szakaszt megfesteni, a gyakorlati kivitelezést is együtt bonyolítják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük