Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Biztató a kezdet

Biztató a kezdet Kovászna megye

A nálunk még gyermekcipőben sem járó korai fejlesztést szorgalmazó kezdeményezők – az Árvácska-óvodában működő speciális óvodai csoport gyógypedagógusai – immár harmadszor hívták össze tegnap azokat a szakembereket, akik segíteni tudnak, ha a gyerekkel baj van. A segítség pedig annál hatékonyabb lehet, minél korábban fordulnak hozzájuk, és minél együttműködőbbek a szülők. De ezen a téren még nem állunk túl jól, és ennek sok oka van…

Persze, sok baj van a rendszerben, a szülőnevelésben is lehet tenni lépéseket, de ennél fontosabb, hogy elkezdődött egy folyamat – az illetékesek közötti kommunikáció. Így legalább a háziorvos tudja, kihez küldje fejlesztésre a halláskárosult vagy magatartászavaros, mozgásában, beszédfejlődésében elmaradott gyereket, és a gyógypedagógusok és a szakorvosok is kölcsönösen ajánlják egymást, ha a gyerek érdeke megkívánja, illetve az is elhangzott, a műtétnek kötelező kiegészítője az azt követő rehabilitáció.

Előző alkalommal egymással és egymás kompetenciáival ismerkedtek a jelenlévők, ez még folytatódott tegnap is, korábban nem jutott mindenkire idő. A háziorvos (Seres Lucia), a neonatológus (Ivácson Lilla és Gyulai Gabriella), az fül-orr-gégész (Deme Judit), a gyógypedagógus (Beke Csilla, Tóth Rozália, Sütő Rita), gyógytornász, Vojta-terapeuta (Dávid Emőke), pszichológus (Szabó Zsuzsa), tervezett szenzomotoros mozgásterapeuta (Péterfi Gabriella), Down-kóros gyermeket nevelő szülők csoportját vezető egészségügyi szakember (Lazar Claudia) egyaránt tudott hasznosat, újat mondani a kollegáknak, mindenkinek eszébe jutott egy-két páciens, akin a jelenlévők segíthetnek.

Hirdetés
Hirdetés

Lőrincz Zuzsa, a megyei kórház gyermeksebésze fontosnak tartotta kiemelni, a három hónapos gyermeket kötelező lenne ekográfiás vizsgálatra küldeni, és a legkisebb gyanújel esetén röntgeneztetni a szülőnek (forduljanak hozzá bátran, ajánlotta), hogy a csípőficamra való hajlamot időben kiszűrjék.

Nehéz a szülőknek elfogadni, hogy a gyermekükkel baj lehet, ezért nagy a szakember felelőssége abban, hogyan közli a hírt. Nem sikerül mindig meggyőzőnek lenniük abban a tekintetben, hogy a szülő valóban elinduljon a fejlesztő szakemberhez, vallották be többen – ennek sokszor anyagi oka van, minthogy ezek a terápiák ritkán ingyenesek –, de a halogatásért a későbbiekben nagy árat fizetnek a gyerekek. Nem mindegy, hogy 6 hónaposan vagy 3 évesen kezdik meg a mozgásterápiát, 2 vagy 3 évesen a beszédfejlesztést, a figyelem- és magatartászavar korrekcióját. A szülőnek különösen akkor kell a vészcsengőt meghúzni, ha esetleg több területen is észrevesz valami rendelleneset: nem figyel a gyerek, ha egy irányból beszélnek hozzá, nem rendeltetésszerűen használja a játékokat, nem beszél, de nem is figyel a mondókákra, stb.

Deme Judit elmondta, modern hallásvizsgáló készülékkel rendelkeznek a kórházban, ha szükséges, az implantátum beültetését is támogatja a biztosító (borsos, 20 ezer eurós ára van), a betegeket a megfelelő helyre, egyetemi központokba tudják irányítani.

Június 5-én 13 órától Varga-Orbán Boróka, Czinczok Orsolya és Bereczki Zsuzsa gyógypedagógusok az Árvácska-óvodában ingyenes kivizsgálásra fogadják azokat a kicsiket, akiknél a szülők megfigyeltek valamit, ami szerintük nincs rendben. Bejelentkezni a Speciális óvodai csoport Facebook-messengerén lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük