Felhívás!

Bírság jár a mulasztásért

Az ünnepek alatt újra kéménytűz miatt riasztották a megyei tűzoltókat. Szerencsére az árapataki háznál időben eloltották a lángokat, melyet egy rosszul szigetelt, gyúlékony anyagokhoz túl közel lévő kémény okozott.

A háromszéki tűzoltóság az árapataki eset után arra figyelmezteti a lakosságot, hogy ellenőriztessék a kéményeik állapotát, és szakemberrel javíttassák meg, ha szükséges. Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, míg 2017 decemberében 17 kémény miatt keletkezett tüzet oltottak el, addig tavaly de­cem­berben 7 ilyen riasztás miatt szálltak ki terepre.

A média segítségével közzétett figyelmeztetés hasznosnak bizonyult, ezt a számadatok is alátámasztják, de a jelenséget nem lehet csírájába fojtani. Sokan pénzmegtakarítás okán, netán szakemberhiány miatt mulasztják el a kéményeik kitakarítását még a hidegek beállta előtt, nem ellenőriztetik a szigetelést, illetve azt, hogy túl közel van-e a gerendákhoz a füstkivezető.

„A kéményben lerakodott mocsok és a rajta keletkezett repedések veszélyes párosítás, ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, akkor hamar bekövetkezhet a baj. Csupán a célnak megfelelő tüzelő- és fűtőanyagokat használjunk, hiszen előfordult már, hogy egyesek gázolajjal gyújtottak be a kályhába, és ez okozta a szerencsétlenséget. A csempekályha elé helyezzünk fémtálat, így az esetlegesen kiugró parázs nem egyből a padlóra vagy gyúlékony szőnyegre esik” – figyelmeztet a szóvivő.

A ki nem takarított kémények miatt amúgy 500–1000 lejre rúgó bírság jár: ha tűzvész üt ki egy lakásban, és utólag igazolódik, hogy tulajdonos felelőtlensége miatt kellett riasztani az életmentőket, a károsult borsos büntetésre is számíthat. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.