Hirdetés
Hirdetés

Bíróság: Szőcs Zoltánnak is le kell töltenie büntetését

Bíróság: Szőcs Zoltánnak is le kell töltenie büntetését Kovászna megye

A brassói táblabíróság döntése értelmében a terrorizmus kísérlete miatt elítélt Szőcs Zoltán sem szabadulhat a feketehalmi börtönből, annak ellenére sem, hogy egy áprilisban kihirdetett törvénymódosítás során törölték a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amelynek alapján elítélték.

Szőcs Zoltán kérését – hogy szüntessék meg a számára kiszabott öt év börtönbüntetés végrehajtását – pénteken tárgyalta első fokon a bíróság. A végzés a romániai bíróságok portálján jelent meg. Az ügy másik elítéltje, Beke István által benyújtott hasonló kérést május 8-án már elutasította a bíróság.

A két székely férfit 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Rendkívüli semmítési kérésüket idén április 9-én elutasította a román legfelsőbb bíróság.

Hirdetés
Hirdetés

Büntetésük letöltésének megszüntetésére azután nyílt jogi lehetőség, hogy a román parlament áprilisban módosította a büntetőt törvénykönyv (btk.) azon cikkelyeit, amelyek a bűncselekmény elkövetésének a kísérletére vonatkoznak, és az új megfogalmazás szerint immár nem minősül bűncselekménynek mindaz, ami alapján a két férfit elítélték.

Beke István kérésének múlt heti tárgyalása után a jelen lévő Fejér László Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora az MTI-nek elmagyarázta, a törvénymódosítás, amelyre hivatkoztak, a terrorizmusra vonatkozó EU-s irányelvet ültette gyakorlatba, és az igazságügyi törvényeknek a román társadalmat megosztó törvénymódosításaitól függetlenül történt. A szenátor hozzátette: a bukaresti legfelsőbb bíróság nem vehette figyelembe a módosítást, amikor április 9-én a rendkívüli semmítési kérelmet bírálta el, mert az egy nappal később jelent meg a Hivatalos Közlönyben és vált hatályossá.

A Beke István és Szőcs Zoltán ügyében Brassóban kimondott ítéletek ellen lehet fellebbezni. A fellebbezést a román legfelsőbb bíróság bírálja el. Ügyükben a legfelsőbb bírósági tárgyalás az utolsó romániai jogorvoslati lehetőség. Az erdélyi magyar közvélemény politikai fogolyként tekint a két székelyföldi férfira.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük