Hirdetés
Hirdetés

Bekéék perelik a román államot

Bekéék perelik a román államot Kovászna megye

Pert indítana a román állam ellen az általuk elszenvedett sérelmek miatt a korábban terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi Beke István és Szőcs Zoltán. Bár a bíróság első nekifutásra elutasította keresetüket, a két kézdivásárhelyi férfi a fellebbezést fontolgatja.

Hirdetés
Hirdetés

„Törvénykezési hibákra” hivatkozva perelné a román államot a székelyföldi terrorperben öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán. Az Observatorul de Covasna lap a román bíróságok honlapjára, a portal.just.ro-ra hivatkozva írt Bekéék keresetéről, amelyet – elévülésre hivatkozva – nemrég alapfokon elutasított a Kovászna Megyei Törvényszék. A román lap a két kézdivásárhelyi férfit is megkérdezte az óvási szándékukról. Beke István és Szőcs István kérdésükre azt nyilatkozta: egyeztetnek az ügyvédjükkel, és közösen döntenek arról, hogy megfellebbezik vagy sem a Kovászna megyei törvényszék ítéletét. A román sajtó szerint az első körben visszautasított, a román állam és a bukaresti pénzügyminisztérium ellen benyújtott kereset tárgyánál a következő szerepel: „törvénykezési hibák okozta kár jóvátétele” (reparare prejudicii erori judiciare), és polgári perként volt bejegyezve.

Az alperesek megnevezéséből az következtethető, hogy az ártatlanul elítélt két férfi anyagi (pénzbeli) kártérítési igényeket is megfogalmazott. Ezt az igényt elsősorban az indokolja, hogy az igazságtalan bebörtönözés idején elestek a családfenntartási jövedelmeiktől. A szabadságvesztés miatt általuk és családjaik, hozzátartozóik által elszenvedett erkölcsi, egészségügyi és lélektani traumák sem mellékesek.

A háromszéki törvényszék ítélete a kiközléstől számított harminc napon belül fellebbezhető. A kártérítési per előzményeit, hátterét taglaló román cikk megjegyzi, a szabadulásuk után a kézdivásárhelyieket több magyar szervezet is kitüntette, egyik ilyen rendezvényen jelen volt két háromszéki magyar RMDSZ-es parlamenti honatya is, nevezetesen Fejér László Ödön és Kulcsár-Terza József (utóbbi a Magyar Polgári Pártot képviseli az RMDSZ bukaresti alsóházi frakciójában). Az említett román hírportál emlékeztet egy 2017. évi interjúra is, ahol Beke István egyebek között elmondja, a meghurcoltatásuk, majd elítélésük alapja egy olyan hangfelvétel volt, amelyet titokban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz tartozó egyik volt magyar társuk készített, és adott át a román nyomozószerveknek, ám előzőleg számítógépen szerkesztette, szaknyelven szólva: vágta, azaz rövidítette, ami által tendenciózusan félre lehetett magyarázni, ebben sokat segített a gyalázatosan rossz, pontatlan későbbi fordítás (magyarról románra) is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 8., 9:40
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ismerve oket, mai napig nem hiszek a 100%os artatlansagukban.. Az, hogy az elitelesuk peldastatualasvolt, azzal egyetertek, de azt nem mondhatjuk, h nincs vaj a fuluk megett.

 • User
  Dátum: 2022. december 8., 12:42
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A te fuled mogott van-e vaj ? Nem szegyellitek magatokat, a sajat magyarjaidat tamadod . Ha nem hiszel az artatlansagukban, akkor higgyel az Antena3-nak es hasonloknak. Ha elismered, hogy az “elitelesuk” peldastatualas volt, akkor mondd, hogy legyen az ilyen itelet igazsagos ? Meg nem tudhatod, hogy ebben az adaz es hitvany vilagban mi lesz a magyar kissebbseg sorsa ,ellensegeink mivel fognak majd ugyanigy artatlanul vadolgatni mindannyiunkat, de akkor majd az ilyen “jo magyarok “, mint az elobbi hozzaszolo, ne szamitsatok a szolidaritasunkra es a segitsegunkre sem !