Felhívás!

Bátraknak kell lennünk!

Bátraknak kell lennünk! Kovászna megye

Az Istenbe vetett hit, tenni akarás és nemzeti összefogás eredményeként domborműveket, székelykaput, játszóteret, gyülekezeti házat és lelkipásztori lakást avatott vasárnap a vártemplomi református gyülekezet Sepsiszentgyörgyön.
Az ünnepséget megelőző hálaadó istentiszteleten nt. Incze György Zsolt sepsiszéki református esperes köszöntötte az egyházi és világi méltóságokat, valamint a szép számban megjelent híveket. Igét ft. Kató Béla, Erdély református püspöke hirdetett, majd hármas keresztelő következett, melyek során Bucsi Zsolt Tamás, a vártemplom lelkipásztora örömtől csillogó szemekkel hozta az egybegyűltek tudomására, hogy körzetében immár másfél esztendeje többen jönnek a világra, mint ahányan távoznak.
A püspöki áldás után tömött sorokban vonultak a hívek Bocskai István (1557–1606), Bethlen Gábor (1580–1629) és I. Rákóczi György (1593–1648) erdélyi fejedelmek Kálvin téri, a frissen felhúzott emlékfalon elhelyezett, fehér vászonnal letakart domborművei elé. Gergely Zoltán szobrászművész alkotásait Antal Árpád András polgármester, dr. Grezsa István, Magyarország kormánybiztosa és Kanyó Adalbert, a gyülekezet gondnoka leplezte le.
Erdély 12 református fejedelme közül azért áll éppen ennek a háromnak egész alakos szobra az Országház Kupolacsarnokában és a mai naptól emléktáblája Sepsiszentgyörgyön, mert „ők egyszerre voltak sikeres politikusok és hitvalló reformátusok.” Ugyanakkor felvállalták a magyar nemzet függetlenségi harcát – fogalmazott az őket méltató dr. Ősz Sándor Előd egyházkerületi levéltáros. „Arra mutassanak ezek az emléktáblák, akire ők is néztek: Istenre” – tette hozzá.
A régi lelkészi lakást, valamint az új létesítményeket óvón körbeölelő, mutatós kerítés folytonosságát tekintélyes székelykapu szakítja meg. Nemzeti színű avatószalagjának ünnepélyes elvágása után a játszótér, gyülekezeti ház és lelkészi lakás felavatása és megáldása következett. „Bátraknak kell lennünk keresztény gyökereink megőrzésében, meg kell védenünk anyanyelvünket és kultúránkat, valamint meg kell vallani nemzeti önazonosságunkat” – hangsúlyozta dr. Grezsa István kormánybiztos.
Sepsiszentgyörgy polgármestere megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek és Kató Béla református püspöknek, hogy odafigyelnek a városra és a székely népre. „Amíg gyermekzsivaj tölti be ezt a tájat, ezt az utcát, addig a mi jövőnk, a mi folytonosságunk, a mi népünk gyarapodása biztosítva van” – adott hangot meggyőződésének az elöljáró.
Nincs annál szebb és biztatóbb látvány, valamint jólesőbb érzés, mint a gyerekzsivajtól hangos játszótér, hívekkel teli templom vagy gyülekezeti ház – mondta Lukás Bence Ákos, Magyarország csíkszeredai diplomáciai kirendeltségének vezető konzulja. Amint azt végezetül ft. Kató Béla püspöktől és Bucsi Zsolt Tamás lelkipásztortól megtudhattuk, a mai naptól Sepsiszentgyörgy lakosságát szolgáló létesítményeket Zakariás Attila műépítész álmodta meg. A kivitelezés Bíró László építésvezető, presbiter és csapata munkáját dicséri, a szükséges szerelést Göncz Attila és munkatársai végezték, mindezek szakmai felügyeletét pedig Szőcs András építőmérnök látta el. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.