Felhívás!

Az új vezető bírálta a régit

Az új vezető bírálta a régit Kovászna megye

Tisztújítást tartottak a Magyar Polgári Párt (MPP) sepsiszentgyörgyi és megyei szervezetében, és elkezdődött a párt parlamenti munkája – erről tartottak tájékoztatót tegnap az alakulat vezetői.

Pethő István, az MPP megyei tanácsosa bejelentette, a megyeszékhelyi szervezet új vezetőt választott Nagy Gábor 38 éves közgazdász személyében. Az öttagú elnökséget Ütő Gusztáv képzőművész, egyetemi tanár, Huza Laura és Tókos Pál közgazdászok és Miklós András egyházi tanácsos egészítik ki. A megyei tisztújítás eredményeképpen a szervezetet továbbra is Kulcsár-Terza József jogász, parlamenti képviselő vezeti. A megyei elnököt – elvben – az országos vezetés nevezi ki, közölte Pethő, ám ez „nem annyira diktatórikus”, hogy ne kérte volna ki a helyiek véleményét – tette hozzá.
A kilenctagú vezetőség önkormányzati részében helyet kapott a szervezet három polgármestere, Cseh József (Gelence), Szotyori Angéla (Málnás) és Fejér Levente (Zabola), valamint Pethő István megyei tanácsos. A területi szervezeteket a kézdivásárhelyi Szigeti Kálmán, a kovásznai Ferencz Botond, az árkosi Csáki Attila és a vargyasi Román Attila képviseli.
Bemutatkozójában Nagy Gábor megemlítette, hogy „gyereke nincs, de van két lánya”, és elmondta: éppen most folyik a szervezés, hogy létrehozzák a párt ifjúsági szervezetét, az általa eddig vezetett Magyar Erdélyért Ifjúsági Egyesület (MERT) nem tekintendő annak.
Nagy Gábor bírálta a korábbi vezetést, amely kilenc képviselőről (2008) nulla képviselőre (2016) „küzdte le magát” a helyi tanácsban, és úgy vélte, ebben „nincs felelőssége” a megyei vezetésnek. Célként azt fogalmazta meg, hogy „utcáról utcára” építve a szervezetet, 2020-ban 3–4 tanácsosuk legyen a megyeszékhelyi tanácsban.
Kulcsár-Terza József, aki az RMDSZ-szel közös listán nyert parlamenti mandátumot, „tudomásul vette”, hogy Bukarestben dolgozik, bár „jobb szerette volna, ha a budapesti vagy a kolozsvári parlamentben” képviselhette volna Székelyföldet. Azzal kapcsolatban, hogy egy magyar Bibliára és a székely zászlóra téve tette le esküjét, megjegyezte, „nem kell félni” megmutatni magunkat, „eddig sem kellett volna”, mert az is megtörténhet, hogy ez „normális reakciót vált ki”.
Hozzátette: szót emelt az új igazságügyi miniszter meghallgatásakor a Kovászna megyei prefektus ellen, aki „üldözi a székely szimbólumokat, és tiltja más uniós országok himnuszának eléneklését”. Kulcsár-Terza szerint Florin Iordache „elképzelhetetlennek” tartja, hogy a prefektus „ne tartaná be az alkotmányosságot”, és arra kérte, februárban dokumentumokkal alátámasztva térjenek vissza a témára.
Kulcsár elmondta azt is, hogy az MPP küszöbön álló tisztújító kongresszusán határozattervezetet terjeszt a plénum elé, amely minden helyi és megyei szervezetet arra kötelez, hogy mandátumuk alatt határozat- illetve törvénytervezeteket dolgozzanak ki a nyelv- és szimbólumhasználat, az oktatás, az autonómia és a hagyományápolás témakörében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.