Felhívás!

Továbbra is van érdeklődés

Némiképpen visszaesett ugyan, de továbbra is van érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. 2016-ban Kovászna megyében több mint háromezer új igénylést nyújtottak be az RMDSZ és az EMNP irodáihoz.

A munka nagy részét az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány végezte el. Összesen 6846 embernek segítettek valamilyen formában magyar okiratokhoz jutni, ezek közül 2741 személy kérte a magyar állampolgárságot.
– A számokból is látszik, hogy egyrészt van érdeklődés a „magyar kérdés” iránt, másrészt a súly lassan áttevődik az állampolgársági kérelemről az egyéb okiratok: útlevél, lakcímkártya, születési és házassági levelek felé, vagy éppen megszületett gyereket jelentenek be – mondta el megkeresésünkre Grüman Róbert.
A Kovászna megyei RMDSZ ügyvezető elnöke kifejtette: az iroda munkatársai 93 alkalommal mentek ki vidéki településre, és éppen ezért a hozzájuk forduló emberek jelentős része nem a megyeszékhelyről származik.
Grüman fontosnak tartotta ki­emelni, hogy az „állampolgárság piacon” egyedülálló módon a szolgáltatás továbbra is teljesen ingyenes.
– Cáfolható az a médiában sokszor megjelenő hír is, hogy aki magyar állampolgárságot kér, az okvetlen „világgá akar menni”, hiszen a hozzánk forduló csaknem hétezer emberből 384-en kértek útlevelet – mondta az ügyvezető elnök.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) egykori demokrácia irodájában az elmúlt esztendőben több mint hatszázan fordultak állampolgári kérelemért. Amint azt Ferencz Boglárka, az iroda munkatársa érdeklődésünkre elmondta: egyre nagyobb érdeklődést tapasztalnak az anyakönyvi okiratok iránt, és némiképpen visszaesett a „kereslet” az állampolgárság irányába. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.