Hirdetés
Hirdetés

Az őrkőiek megkapták a kártérítést

Az őrkőiek megkapták a kártérítést Kovászna megye

Csendőri felügyelet mellett, gondmentesen zajlott az őrkői sertéspestis-fertőzés következtében leölt disznókra érkezett kártérítés kiosztása – tudtuk meg dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvostól.

Hirdetés
Hirdetés

Őrkőn a leölt jószágok nem voltak fülszámozva, ám egy tavaly júliusban megváltoztatott szabályozásnak köszönhetően – amelyet az országban zajló kényszerleölések, az ezzel járó háborgások tükrében eszközöltek az illetékesek – végül az Őrkő negyed lakói is kártérítésre jogosultak.

– A tavalyi kormányrendelet-módosítás kimondja, hogy kényszerhelyzetben az utolsó pillanatban is lehet még fülszámozni a disznókat: ezzel magyarázható az őrkői kártérítés. Fontos tudni, hogy a kényszerhelyzet nem vonatkozik arra a gazdaságra, ahol először megbetegedett a jószág – figyelmeztetett korábban dr. Sikó.

A szakember tegnap érdeklődésünkre elmondta, csendőri jelenléttel, ám gondok, háborgások nélkül sikerült kiosztani a kártérítéseket.

– Összesen 42 sertéstulajdonos kapott páénzt, a jószágok még a leölés előtt felértékelődtek. Mintegy 53 ezer lejt osztottunk szét a helyszínen, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal is besegített, részéről ugyanis jelen volt az őrkői közösséggel folyamatosan kapcsolatot tartó személy – magyarázta a főállatorvos.

A kőröspataki kártérítés is folyamatban van: itt csupán egy gazdaságban történt kényszerleölés.

– Jó hír, hogy országos szinten is csendesedni látszik a sertéspestis-járvány, már nem olyan rohamos a betegség terjedése. Ennek ellenére fontos az elővigyázatosság. Az Őrkőre visszajártunk, ellenőrzéseket végeztünk, de szerencsére eddig nem találtunk rendellenességet, utólag nem hoztak be sertéseket – összegezett dr. Sikó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük