Felhívás!

Az önkormányzat fogja üzemeltetni a fürdőt

Az önkormányzat fogja üzemeltetni a fürdőt Kovászna megye

Bölönben tavaly két súlyosabb tűzeset is volt, és arra gondolva, hogy a tűzoltásra minden pillanatban megfelelő feltételekkel kell készen állni, a bölöni önkormányzat november és december hónapok folyamán egy kisebb, de fontos beruházásba kezdett: a faluban különböző helyeken már meglévő öt tűzcsap mellé újabb tizet vásárolt, s azokat önerőből fel is szerelték. A beruházás értéke 22 ezer lejre rúgott, a település így most már le van fedve tűzcsapokkal.

A tűzcsap, mint tudjuk, egy sajátos vízcsap: tűz oltásához használható, általában utcai csatlakozási pont, ahol a hálózati víz a tűzoltók rendelkezésére áll. A magyar nyelv sajátossága, hogy a tűzcsap elnevezés a veszélyre, a tűzre utal, míg más nyelvekben, így a románban is például, a „hidrant” szó a vízzel való kapcsolatot jelzi (a görög hydro szóból).

Az elsődleges tűzoltási feladatokat Bölönben is helyi önkéntes tűzoltók látják el, de mint Sikó Imre polgármester mondta, számukra is nagyon fontos lenne, hogy megépüljön a baróti tűzoltógarázs, ahonnan a Kovászna megyei hivatásos tűzoltók legalább feleannyi idő alatt érhetnének a helyszínre, mint Sepsiszentgyörgyről. Jelenleg, egy megyeközi egyezménynek köszönhetően, tűz esetén a földvári (Brassó megye) hivatásos tűzoltók segítségére is számíthatnak a bölöniek, ahonnan autóval csupán 20 perc az időbeni távolság.

Másrészt a bölöni önkormányzatot jelenleg egy másik ügy is foglalkoztatja. Idén öt éve lesz annak, hogy átadták a Borvizek útja keretében a falu határában épült fürdő- és kezelőközpontot, amelyet eddig az Aquasic Közösségek Közötti Társulás működtetett, melynek Bölön község is tagja volt. Idéntől azonban a fürdő működtetését Bölön község polgármesteri hivatalának kell ellátnia. A bölöni fürdőközpont Facebook-oldalán az Aquasic rövid közleményben hozza az érdeklődök tudomására, hogy a bölöni fürdőközpont december 31-vel leállította tevékenységét. Mint Sikó Imrétől megtudtuk, valójában csak szünetről van szó, a fürdő, immár a helyiek igazgatásával, februárban újraindul. Egyelőre azonban az aktuális karbantartási munkálatokat el kell benne elvégezni.

Közben terveznek is. Az egyébként sok, főleg Brassó megyei vendég által felkeresett, gyógyhatású fürdő üzemeltetését a polgármesteri hivatal alkalmazottai látnák el, azt szeretnék, ha ezentúl heti hat napon át lenne nyitva a vendégek előtt (eddig hétfőn és kedden zárva volt; ezután csak hétfőn lenne zárva), és esetleg szálláshelyet is kialakítanának benne azok számára, akik messzebbről, több napra érkeznek. Erre a célra az egyik, eddig víztározásra használt helyiséget alakítanák át, amelyben tíz, de akár 15 személyt is el lehetne szállásolni – mondta Bölön elöljárója.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.