Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ifjúság így látja

Az ifjúság így látja Kovászna megye

Nem lehet jó döntést hozni anélkül, hogy tudnánk, hogy mit akarnak azok, akikre a döntés vonatkozik – indokolta a sepsiszentgyörgyi tanács által végzett ifjúsági konzultáció kiírását Vargha Fruzsina. A megyeszékhely fiatal alpolgármestere tegnap délelőtt tartott sajtótájékoztatót a konzultáció eredményiről, melyen Zsigmond József önkormányzati képviselő és Székely István Gergő, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet kutatási igazgatója is részt vett.

Fontosak a fiatalok javaslatai, elképzelései, fontos, hogy ezeket közvetlenül tőlük halljuk – szögezte le Vargha Fruzsina. Székely István Gergő, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet kutatási igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem egy reprezentatív közvélemény-kutatás, hanem egy konzultáció, ahol „aki nem szólalt meg, annak nem hallották a hangját”, de arra mindenképpen alkalmas, hogy felvázoljanak egy „problématérképet”.

Hirdetés
Hirdetés

A beérkezett válaszok szerint a fiatalok által azonosított öt legfontosabb probléma az alacsony keresetek, az egészségügyi rendszer hiányosságai, a munkahelyek hiánya, a környezetvédelem elhanyagolása és a lakáshoz jutás nehézségei. Vonzónak tartják Sepsiszentgyörgyöt, mert lehet használni a magyar nyelvet, vannak sportolási lehetőségek, zöldövezetek, gyermek- és családbarát a környezet és gyakoriak a rangos kulturális események. Véleményük szerint rontja a megyeszékhely vonzerejét, hogy magasak az ingatlanárak, kevés a munkalehetőség és nehézkes az önkormányzati ügyintézés.

A magyarok és románok nagyjából egyformán ítélik meg a lakhatási körülményeket, a munkalehetőségeket és a közlekedési és szórakozás lehetőségeket, viszont a románok elégedetlenebbek a város vezetőinek kommunikációjával, valamint a közoktatás és a kulturális élet színvonalával. A fiatalok az önkormányzat segítségére számítanak elsősorban a munkahelyek teremtésében, a lakáshoz jutás elősegítésében, a közlekedési és parkolási gondok megoldásában.

Az úgynevezett nyílt kérdésekre (amiben gyakorlatilag bármit javasolni lehetett) érkezett válaszokat Zsigmond József tanácsos ismertette. Elmondta: összesen 130-an küldtek be javaslatokat, amiből kivették a „nagyon vadakat” (hogy például ültessék be zöldséggel a tömbházak tetejét), és négy kategóriában összesítették a legfontosabbakat.

A gyalogos és biciklis közlekedést illetően azt szeretnék, hogy a kerékpárutak összefüggő rendszert alkossanak, rendbe tegyék az Olt partját és bicikliutat alakítsanak ki a gáton, és hogy kerékpár- és rollerkölcsönző hálózatot létesítsenek. Az épületek és közterületek felújítását az állomási tóval, a szakszervezetek művelődési házával és a Kisstadionnal kezdenék. A kulturális életet egy filharmónia létrehozásával és zenélő lépcsők építésével bővítenék. A lakhatási gondokon szolgálati lakásokkal, a Gyere haza program más helyszínre költöztetésével enyhítenének, a környezetvédelmet több fa ültetésével, a szelektív hulladékgyűjtés erőteljesebb népszerűsítésével, kutyapark létrehozásával erősítenék.

A felmérést a Székelyföldi Közpolitikai Intézet végezte online január 4–24. között. A kérdőíveket a polgármester és az alpolgármester Facebook-oldalán osztották meg (kb. 25–25 ezer elérés, valószínű jelentős átfedéssel). Összesen mintegy 1100 kitöltött ívet (900 magyart és 200 románt) küldtek vissza, amelyeket bizonyos változók mentén (etnikum, nyelv, korcsoport) lehetett elemezni. A polgármesteri hivatal nyolc programot fogalmazott meg a beérkezett javaslatok alapján, ezekre visszatérünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük