Hirdetés
Hirdetés

Eddig nem volt prioritás

Március elejétől a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség elkezdte a kártérítések kifizetését azoknak a magán erdőtulajdonosoknak, akik a törvény szerint nem folytathatnak kitermelést a területükön, mert erdeiknek védő szerepe van (utak, tavak mellett, földcsuszamlás veszélyes terepen stb.) vagy természetvédelmi területen fekszenek. Az ebből adódó jövedelem-kiesést kompenzálja az állam, most már de facto is, nemcsak papíron. Lapunkat Porzsolt Levente, Tánczos Barna miniszter háromszéki tanácsadója tájékoztatta a részletekről.

A 2017/447-es kormányhatározatban szabályozott, a fakitermelés teljes tiltásával járó TI-es kategóriájú erdők és a korlátolt vágást lehetővé tevő TII-es véderdők után járó kártérítés kifizetése nem volt prioritása eddig a kormánynak, mióta azonban az RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter vette át a tárcát, felgyorsultak a procedúrák és e hónapban elsősorban az elmaradásokat rendezik. Az erdészeti hivataloknál iktatott dokumentációkat Bukarestben ellenőrzik, és a brassói Erdészeti Felügyelőség utalja a pontos összegeket a tulajdonosok számlájára.

2019-re csak Kovászna megyének 889.500 lej elmaradása van, ez 3061 hektár erdő után jár: TI-es kategóriájú véderdő után 633,41 lejre jogosultak évenként a tulajdonosok, TII-es után 290,90 lejre. 2020-ra 1.212.800 lejt igényeltek megyénkből 3726 hektárra, nőtt a juttatás összege, 763,50 lej a szigorúan védett, 323,07 lej a mérsékeltebb védelem alatt álló erdők után. 2021-re is ugyanezekkel az értékekkel számolnak (ez egyébként a fa árának a függvénye), az idei igényléseket legkésőbb június 30-ig lehet benyújtani.

Mint Porzsolt Levente elmondta, várhatóan e hónapban végére járnak a 2019-es kifizetéseknek, hamarosan sor kerülhet a tavalyi évre járó összegek utalására is, ennek nem lesz akadálya az, hogy a minisztériumnak nincs erre elégséges költségvetési kerete. „Van pénz és van szándék is” – fogalmazott a tanácsadó.

Azt is elmondta, hogy az RMDSZ módosíttatni szeretné a vonatkozó kormányhatározatot, mert az a polgármesteri hivatalokat kizárta a kártérítésre jogosultak köréből, holott esetükben sem az állam, hanem egy kisebb közösség az erdő birtokosa.

Ami a szintén nagyon várt, már alig remélt vadkárok után járó kártérítéseket és az állam 3-4 évre visszanyúló adósságait illeti, erre vonatkozóan is biztató hírekkel szolgált a megkérdezett, szerinte már e hónap végén sor kerülhet a gazdák kártalanítására.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük