Felhívás!

Az erdő karanténban és utána

Az erdő karanténban és utána Kovászna megye

Volt-e hatása az erdei élővilágra a sürgősségi állapot alatti viszonylagos csendnek, illetve mi a helyzet most az erdőkben, hogy mindenki megindult a természetbe, és helyben, de legalábbis a határokon belül kényszerül tölteni a szabadságát – kérdeztük a Hatod magánerdészetnél 1200 hektárért felelős Benedek Barnát, valamint a 20 ezer hektáros zágoni magánerdészet vezetőjét, Porzsolt Leventét.

Az elmúlt hónapokban valóban ritkább volt az emberi jelenlét az erdőkben, de az erdőgazdálkodást, fakitermelést nem tiltotta a törvény, ezért nem lehet azt mondani, hogy teljesen háborítatlan maradt az élővilág – mondta Benedek Barna. Már csak azért sem, mert egy bizonyos réteg azért eljárt fát lopni az erdőbe, akadt, akit el is kaptak… A vadászat fel volt ugyan függesztve, de a vadőrök járhatták az erdőt.

Nincs változás a kóbor kutyák számát illetően, egy is sok lenne belőlük, de ennél sokkal több van, és bár a vadászoknak szabad lenne ezeket kilőniük, gyakorlatilag – ha valaki ezért feljelenti őket – alaptalanul is meghurcolják a vadászt, például egy hosszas rendőrségi kivizsgálással, melynek idejére fegyverviselési engedélyét is felfüggesztik. De nemcsak az elvadult kutyák, hanem a rókák, medvék, farkasok miatt is alacsony a tavasszal születő állatok túlélési rátája. A medvék éjt-nappá téve kutatták a mezőt az őz- és szarvasborjak után, s ehhez a vészhelyzethez alkalmazkodva, a szarvasfélék a közutak közelében hozták világra kicsinyeiket, mert ott kevésbé portyázik a medve – mondta a Pro Silva Vadásztársaság elnöke, aki 20 ezer hektáros vadászterületen is felelős a vadgazdálkodásért (már azért a torz fajtájáért, amit az állam e fogalom alatt ért és előír).

Porzsolt Levente úgy látja, ez a két-három csendesebb hónap kevés ahhoz, hogy az ökoszisztémában, növény- és állatvilágban látható változást eredményezzen, annál is inkább, mert az erdőben azért folyt a munka. Benedekkel ellentétben szerinte nem a lopás jelentett nagy gondot az elmúlt időszakban, hiszen a sürgősségi állapot alatt még legálisan is körülményes volt a faanyag szállítása.

Az erdőben most a sürgősségi állapot előtt megszokott módon folyik az élet – mondta –, az erdészeteknek viszont az okoz mostanában nagy gondot, hogy brutálisan zuhant a fa ára. Ez a folyamat már a járvány előtt megkezdődött, miközben az erdőgazdálkodásban szükséges munkálatok ára nőtt, és az állam is nagyon késik a különböző törvényben előírt támogatások kifizetésével, például olyan esetekben, mikor egy védett erdő fenntartása miatt kieső jövedelme van a közbirtokosságnak, magánerdészetnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások