Felhívás!

„Az emberek a hibásak”

Pászka Lehel megyeszékhelyi lovasíjász tegnap arról számolt be lapunknak, hogy Sepsiszentgyörgy Árkos felőli határában található gazdaságokban számos állatot öltek meg a kóbor ebek. Csak neki két hét alatt két, kabalaállatként tartott kecskéjét vadászták le az ebek: az esetek kapcsán egy aggasztó jelenségre hívta fel a figyelmet.

Pászka Lehel a város szélén lévő tanyáján lovakat tart, és az évek során arra figyelt fel, hogy a környéken egyre kevesebb a fürj és a nyúl, egyszóval fogy a vad, miközben a közeli (ahol a Kökényes-patak eléri a várost) romos épületek körül egyre szaporodnak a kóbor ebek. De a szomszédjai is arra panaszkodtak, hogy tyúkólakat fosztanak ki „vadak”, miközben a házőrző otthon van. Lehel már rég gyanakodott arra, hogy a környéken hányódó gazdátlan ebek a ludasak, és erről a napokban saját szemével győződhetett meg.

– Két hete egy kecskeollómat marcangolta szét egy félvad eb. Egy szomszéd szemtanúja volt az esetnek, ahogyan négy napja én is annak, amikor egy kutya levadászta a fajkecskémet a magas fűben – mesélte.

Korábban látta azt is, hogy egy háznál etetik a támadó ebet, odament, ám a gazda azzal hárított, hogy az állat nem az övé, csak enni ad neki.

– A lakók nem fogják fel, hogy területvédő, vadászó ebeket nevelnek, ha csak szánalomból etetik a kóbor kutyákat. A közelben található egy romos épület, ahol olyan ebek is napvilágot láttak, amelyek már nem ismerik az embert, elvadultak. Csak idő kérdése, hogy ezek mikor okoznak tragédiát. Engem is megtámadtak már, ám szerencsémre lovon, ostorral a kezemben voltam ott – összegzett, arra kérve polgártársait, ne etessék a kóbor kutyákat, inkább kérjék az illetékesek segítségét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.