Hirdetés
Hirdetés

Az életmentés alapiskolája

A Sepsi Value Center bevásárlóközpontban vasárnap több órán át tanították az életmentés alapismereteit Az újraélesztés maratonja nevű bemutató keretében. A Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség a Salvatore Egyesület és a Kovászna Megyei Vöröskereszt partnerségével oktatta az érdeklődőket az idegentestes fulladás és az eszméletlen beteg újraélesztése esetén alkalmazható fogásokra, sokan maguk is kipróbálták a teendőket.

Bár az akciót az önkéntesek világnapjára, december 5-re akarták időzíteni, a szervezők úgy döntöttek, a Mikulással nem versenyeznek, így mostanra halasztották a bemutatót és ez így is jó volt. Nagy volt a forgalom a hétvégén, és főleg vasárnap a bevásárlóközpontban, ez pedig kedvezett a szervezők szándékának, hogy minél többen elsajátítsák az eszközök nélkül végzett életmentés alapfogásait.

Bár nyilvános területen még sokan inkább filmezik a baleseteket, mintsem közbelépjenek, a családtagokkal történt balesetekkor biztos senki nem marad passzív, a tudás életmentő lehet – magyarázta lapunknak az ISU képviselője, Bornaz Tudor Iulian őrnagy.

A Carrefour áruház parkolójában a készenléti felügyelőség legmodernebb járműveit, az emelőkosaras autót, a több személy ellátására alkalmas mentőt lehetett megszemlélni, az áruház előterében pedig több helyszínen, felnőtt, gyermek és csecsemőbábukon mutatták be a rohammentők és a többi segélyszolgálat önkéntesei, hogyan kell az eszméletlen személy pulzusát kitapintani, illetve a mellkasi kompresszióval a vérkeringést fenntartani.

– Az első öt percben, a mentők érkeztéig alkalmazott elsősegély híján a mentők sokszor csak az agyhalál vagy az agyi károsodás tényét tudják konstatálni – mondta Buna Hunor, a mentőszolgálat asszisztense. Elméletet és gyakorlatot is oktattak, minden két nyelven zajlott. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük