Felhívás!

Az élet útján tanulnak

Az élet útján tanulnak Kovászna megye

A 15. ferences biciklitúra, a FerBit idén azért kanyarodik Háromszék, illetve a székely megyék felé, mert az azt vezető Bonaventura testvér olyan baráti fogadtatással és együttműködésre való készséggel találkozott itt, amellyel korábban ritkán. A megyei és a városi önkormányzat egyaránt támogatta a biciklitúra megszervezését, amelyhez szívesen csatlakoztak a Fitness Tribe Klub és a motoros egyesületek is, de Szabó Norbert pályakerékpáros is melléállt. Kedden a kezdeményező és a többi szervező sajtótájékoztatón ismertette a program részleteit.

A dévai Főcze Imre plébános, vagyis Bonaventura ferences testvér által megszervezett biciklitúra célpontja minden évben egy Mária-kegyhely, így az évek során 15 európai országban is megfordultak a többnyire fiatal, egyetemista kerékpárosok, összesen 2500 résztvevője volt az eddigi túráknak. 2008-ban, az első biciklistúrán még csak 8-an voltak, időközben volt egy 105-ös létszámú is, átlagban – idén is – körülbelül 70 fiatal vesz részt a zarándoklat jellegű sportos akcióban. Jellemzően nem a templomajtó-szaggatók közül kerülnek ki a résztvevők, de ezen a módon hozzájuk is közel lehet kerülni, jó kis viták, beszélgetések szoktak esténként kikerekedni – mondta az atya. Ezeken a biciklitúrákon ugyanakkor közösség formálódik, egymásra nagyon odafigyelnek, egymást bátorítva tekernek.

– Nem öncélú utazások ezek, egy időben szolgálnak arra, hogy Isten teremtett világát közelről megcsodálhassák és hogy a kerékpáros kultúrát terjesszék, felhívják az autósok figyelmét a biciklistákra. Több figyelem szükséges ugyanis a kormánynál ülők részéről, mert a közlekedési kultúrájuk (vagy annak hiánya) nálunk még igencsak veszélyezteti a kerékpárosok testi épségét.

Ugyanebben a helyzetben vannak a motorosok is, ezért a ferbites kerekezőkhöz idén is csatlakoznak a sepsiszentgyörgyi motoros egyletek, mint a Vidám Motorosok Baráti Társaság vagy a Flagellum Dei MC. Szabó Norbert pályakerékpáros is elmondta, minden kezdeményezést támogat, ami a kerékpáros kultúrát erősíti.

„Szükség van egy mentalitásváltásra” – fogalmazott a megyei tanács alelnöke, Jakab István Barna is, ezért minél többször meg kell mutatni magunkat, és ugyanakkor népszerűsíteni a környezetbarát életmódot.
Vargha Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármester is megerősítette, minden zöld, digitális detox(ikáló) kezdeményezést támogat a város, Bonaventura testvérrel is éppen a biciklis vándortáborok szervezéséről (is) szóló konferencián ismerkedett meg.

Vajna Edit és Zsolt illetve a Vidám Motorosok Baráti Társaság több éve támogatja a Szent Ferenc Alapítványt, segíti a Böjte Csaba által fenntartott gyermekotthonokat, ezért idén is csatlakoznak a 15. FerBithez, ha nem is annak teljes időtartamán. A Fitness Tribe Klub tagjai szintén felkarolták a kezdeményezést.

A 270 km hosszú biciklitúra programja a következőképpen alakul: 25-én reggel indulnak Csíkszentsimonból, és miután Oltszemen megeszik a motorosok által elkészített ebédet, délután érkeznek Szentgyörgyre. Kedden 55 km-t tekernek le Kászonimpérig, szerdán Aklost, Csinódót érintve az Úzvölgyébe érkeznek, ott szállnak meg (55 km), július 28-án, csütörtökön Csobányos a cél (60 km), 29-én a Gyimesekbe, a hidegségi Fatányéros panzióhoz érkeznek (57 km). Szombaton, 30-án 12-kor a hegynyeregben tartják meg a II. Székelyföldi Kerékpáros Találkozót, ahová motorosokat, lovasokat és az apostolok lován érkezőket is várnak. Itt ünnepi szentmisére kerül sor, délután bemutatják Csaba testvér Füveskönyvét, este pedig a Csík zenekar koncertezik. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások