Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügy prioritás

Az egészségügy prioritás Kovászna megye

Újabb uniós pályázat finanszírozási szerződését írta alá szerdán Tamás Sándor és Simion Crețu, a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségének vezérigazgatója a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, amely a projekt haszonélvezője. A Regionális Operatív Program 2014-2020-as keretéből finanszírozott pályázatból a megyei kórház sürgősségi ellátását bővítik és korszerűsítik, a projekt értéke 7,88 millió lej.

Ez a pályázat kiegészíti az eddigi, különböző pénzforrásokból (2007–2013-as Regionális Operatív Program és Egészségügyi Minisztérium, a megyei önkormányzat saját költségvetéséből) megvalósított fejlesztési munkálatokat, amelynek köszönhetően a megyei kórház osztályainak nagy része és a járóbeteg-rendelő is megújult. A mostani pályázat során a sürgősségi eseteket fogadó egység bővítésére kerül sor, egy új, 600 négyzetméteres korszerű épülettel egészítik ki, amelyet a jelenlegi előírásoknak megfelelően szerelnek fel.

– Az emberek biztonsága és az egészségügyi ellátás minősége, illetve fejlesztése kiemelt prioritásunk. Kovászna Megye Tanácsa 2010 óta európai uniós, kormányzati és saját forrásból több mint 20 millió eurót fektetett be a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház korszerűsítésébe, ugyanakkor az egészségügyi minisztérium is támogatta kórházunkat új felszerelésekkel, amelynek köszönhetően modern berendezésekkel gazdagodtak az osztályok – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. – Most a sürgősségi ellátást fogjuk fejleszteni, a pályázatnak köszönhetően közel háromszorosára nő a sürgősség jelenlegi területe, a mostani 300 négyzetméteres osztály helyett 900 négyzetméteren fogadják majd a sürgős eseteket. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy a bővítés mellett a korszerű orvosi műszerek, felszerelések beszerzését is tartalmazza a közel 8 millió lej értékű pályázat, amelynek eredményeképpen megújul és hatékonyabbá válik a megyei kórház sürgősségi ellátása.

Hirdetés
Hirdetés

Az új felszerelés nemcsak az ellátás minőségét emeli, de az esetszámok növelését is lehetővé teszi. A projekt 365 korszerű orvosi műszer és speciális berendezés vásárlását tartalmazza, többek között digitális radiológiai rendszert, általános ultrahangkészüléket, újszülötteknél használt ultrahangkészüléket, mobil EKG-t és lélegeztetőgépet, életfunkciókat figyelő orvosi műszert – felnőtteknek, gyerekeknek és újszülötteknek egyaránt stb.

– Nagy szükség van erre a pályázatra, nézzék meg, milyen körülmények között zajlik a munka – mutatott körül Herbst Judit, a sürgősség főnővére, aki 23 éve dolgozik az osztályon. – Ezek a termek nem erre voltak tervezve, szükség van a bővítésre, felújításra, hogy rendesen tudjuk ellátni a betegeket.

A kórház életében fontos pillanat a finanszírozási szerződés aláírása, hiszen tavaly több mint 38 ezer esetet, míg az idei év első két hónapjában már közel 6500 beteget láttak el a sürgősségen, tehát egyre túlterheltebb az osztály, egészítette ki András-Nagy Róbert kórházmenedzser. Beszámolt arról, hogy a pályázatnak köszönhetően szétválasztják a felnőtt és gyerek sürgősségi ellátást, ez azt is feltételezi, hogy bővíteni kell a személyzetet. Már sikerült alkalmazni a sürgősségre egy röntgenorvost, ugyanakkor szeretnének két gyerekorvost is felvenni, adta hírül a kórházigazgató.
(Kovászna Megye
Tanácsának sajtóirodája

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük