Felhívás!

Az apácaiaknak fontosak a hagyományok

Az apácaiaknak fontosak a hagyományok Kovászna megye

Az Erdővidékhez tartozó, Brassó megyei Apácán február 13-án, szombaton tartották a télbúcsúztató farsangot, amitől azonban a tél nem ijedt meg olyan nagyon, hiszen a falu központjában, a Nagyszer utca 462. szám alatt gyülekező maskarásokat igencsak zimankós idő fogadta: a jókedvet viszont a szél és a csípős hideg sem tudta megtörni.

A portán javarészt fiatalok várták a farsangi menet indulását, tőlük tudtuk meg, hogy először a Felszeget keresik fel vidám kóborszekerükkel, majd végigmennek a falu főutcáján, aztán végül összeülnek egy közös ebédre, úgy vetnek véget a farsangi napnak a fiatalok. Bált is rendeztek volna, de idén, a pandémia miatt ez nem volt lehetséges.

Apácán, felütve korabeli népszámlálási adatokat, kissé keserűen állapíthatjuk meg, hogy a száz évvel ezelőtti 80%-os arányhoz képest, a falu magyar lakosságának aránya ma már csak 35%. Valószínűleg ez okozhatta azt is, hogy a tavaly ősszel lezajlott helyhatósági választásokon az RMDSZ-es Bölöni László már nem tudott polgármesterként újrázni, helyét a Nemzeti Liberális Párt jelöltje, Drăgan György vette át. Mindezt csak azért mondjuk el, mert Drăgan polgármester is ott volt a farsangi menet indulásánál, de csak románul szólt a jelenlevőkhöz, ahogy természetesen, Adrian-Ioan Veștea, Brassó megye tanácsának elnöke is, aki szintén jelen volt.

A két elöljáró, miután megbizonyosodtak arról, hogy mindenki rájuk figyel, elmondták, hogy Apáca lakói számára nagyon fontosak a hagyományok, s ezeknek a hagyományoknak a megőrzéséért, úgy ahogy választási kampányukban is megígérték, ők tenni fognak.

Ioan Veștea azt mondta, öröm számára jelen lenni ezen a hagyományos apácai ünnepségen, reméli, annak meglesz az eredménye is, éspedig Apáca lakói a téllel együtt elűznek minden gonoszt életükből, és jó, eredményes évnek néznek elébe.

A rövid megnyitó után rázendítettek az indulókra a közben megérkezett fúvószenészek is, a traktor vontatta nádfedeles, pikáns képekkel díszített kóborszekér pedig a lovas testőrök, a magukat „tullusoknak”nevező fiatalemberek, az összeláncolt, subát viselő „medvék” és a hajcsár kíséretében megindultak falubejáró, vidám útjukra. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 15., 20:19
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Hát én azért nem hiszem hogy azok a “pikáns” képek részei lennének a hagyományoknak és a téltemető farsangnak.Inkább ízléstelennek tartom őket és semmi keresnivalójuk egy hagyományt tisztelő ünnepségen,mert ezelőtt sem voltak ott.
    Azon sem kellene meglepődni, hogy az előljáró nem szólalt meg magyarul,ezekhez hozza kell szokni mert nem éri meg, hogy mérgelődjön valaki.Lehetett volna énekelni amig ő beszél,nem rá figyelni de gondolom így is akadtak szép számban akik megtapsolták.