Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az antibiotikumok veszélyei

Az egész világon, így nálunk is jelentősen megnőtt az indokolatlan antibiotikum-szedés, a tudósok már fogyasztásnak hívják, és attól tartanak, hogy globális rezisztencia alakulhat ki.

Hirdetés
Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint gyógyszerrezisztens betegségekben jelenleg évente mintegy 700.000-en veszítik életüket, és ez a szám 2050-ig akár 10 millióra is emelkedhet. A helyzet nálunk is hasonló, nagyon sokan szednek antibiotikumot, akkor is, amikor teljesen szükségtelen, sőt, a kiváltott készítményeket a „saját fejük szerint” szedik be később, teljesen más betegségekre, mint amire felírták őket – mondják a gyógyszerészek.

Az antibiotikumok túlzott és indokolatlan szedése a bélflórában tesz elsősorban kárt, ami különböző más gyomorbetegségekhez vezet, de a rezisztencia is kialakulhat, ami azt jelenti, hogy egy következő fertőző betegségnél már nem reagál a szervezetünk a bevett szerre – magyarázta Covaci Andrea gyógyszerész. Kiemelte: az antibiotikumok felelőtlen használata komoly problémákat vet fel globálisan is, hiszen a penicillin előtti időkbe is visszaviheti az orvostudományt, ha a most alkalmazott szerekre immunis lesz az emberiség, de számos más egyéni egészségügyi kockázata is van ezeknek a szereknek.

Kérdésünkre, hogy miként jut hozzá a lakosság a vényköteles antibiotikumokhoz, a gyógyszerész elmondta: sokszor az orvos írja fel, kiváltják, és nem veszik be azonnal, hanem később, más betegséget próbálnak meg kezelni vele, továbbá vannak bizonyos antibiotikumok, amelyekhez vény nélkül is hozzá lehet jutni, de ezek szedése sem javasolt bármire, hosszú távon pedig főleg nem.

– Sajnos, ezeket a gyógyszereket írják fel a leggyakrabban, olykor nem is lenne rájuk szükség, de az emberek is szívesebben vesznek be antibiotikumot, mert csodát várnak a szertől. Pedig ez nagyon veszélyes is lehet – mondta a szakember. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.