Felhívás!

Autonómia, nem elszakadás

A román hatalom folyamatosan összemossa a katalánok függetlenségi, valamint a székelyföldiek autonómiatörekvéseit, hívták fel a figyelmet a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyföldi politikusai.

Kulcsár-Terza József, a polgári párt Kovászna megyei elnöke és Salamon Zoltán Hargita megyei MPP-elnök közös sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón nyomatékosították, hogy a székelyek autonómiát és nem függetlenséget akarnak. Kulcsár-Terza kielemte, hogy a román politikusok és a „szekus” média szándékosan tájékoztatnak félre, hiszen mindenki számára egyértelmű, hogy a függetlenség és az autonómia két külön dolog, majd megjegyezte, hogy Katalónia és a Székelyföld között egyetlen vonatkozásban lehet párhuzamot vonni: minden népnek joga van eldönteni azt, hogyan akar élni. „Most nem fogunk megtorpanni, nem állunk le csak azért, mert a román hatalom egy más síkra próbálja terelni az autonómia ügyét”, hangsúlyozta a politikus.

Salamon Zoltán is megjegyezte, az a párhuzam, amelyet Bukarest próbál vonni, valójában létezik, csak nem úgy, ahogyan ők látják. „Nem Katalónia és Székelyföld között van ilyen szempontból hasonlóság, hanem Katalónia és az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat között. Románia ugyanis ma elítéli a katalánok úgynevezett illegitim, egyoldalúan kinyilvánított akaratát, hogy kiszakítanák magukat Spanyolországból, miközben készülnek annak centenáriumára, amikor – 1918-ban – ugyanígy, egyoldalú kinyilvánítással az erdélyi románság kiszakította Erdélyt Magyarországból”, magyarázta Salamon, aki szerint világossá kell tenni, hogy Európa ma támogatja az autonómiát, csak az elszakadást nem.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.