Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Autonómia kutyabőrön

Autonómia kutyabőrön Kovászna megye

Szembement a román parlament saját politikahamisító szemléletével, amikor Vitéz Mihályból csináltak nemzeti hőst. Benkő Erika ugyanis egy kutyabőrre írt kiváltságlevél másolatát mutatta be, amelyben a román nemzeti hős politikai autonómiát adott a székelyeknek.

Hatalmas gondban voltak az emberjogi bizottság tagjai, mert kiderült, hogy Vitéz Mihály a „nem létező” székelyeknek „nem létező” autonómiát adott.

A képviselő bemutatta azt az összetett történelmi helyzetet, amikor a székelyek, akik elégedetlenek voltak, hogy Báthory András erdélyi fejedelem megnyirbálta előjogaikat, a román vajda pártjára álltak, és lehetővé tették, hogy egyáltalán bejöjjön Erdélybe. Kiállásukért 1599. október 28-án Vitéz Mihály kiváltságlevelet állított ki a székelyek javára.

Hirdetés
Hirdetés

– Ez a kutyabőr, amit a keszthelyi múzeumban őriznek, nem csak azt bizonyítja, hogy a székelyek léteztek, hanem azt is, hogy bátorságukat és hűségüket értékelte a román vajda. Mi több, visszaadta szabadságjogaikat, engedélyezte, hogy földet örököljenek, adómentességet élveztek, és megkapták az amúgy az országgyűlés hatáskörében lévő, sóról való rendelkezés jogát is. Ezt ma úgy mondanánk, hogy kőkemény politikai autonómiát kaptak, méghozzá egy olyan személyiségtől, akit nagyra tartanak a románok – mondta el Benkő Erika képviselő, és hozzátette: az sem mellékes, hogy az erdélyi román jobbágyok nem kaptak hasonló jogokat.

Ezzel együtt az RMDSZ nem szavazza meg, hogy Vitéz Mihályt „a román nép hősévé és mártírjává” avassák, mert úgy vélik, hogy az a koncepció, ahogyan ez be van állítva, ami arra épül, hogy Erdély mindig is román föld volt, és Erdély etnikai összetétele mindig olyan volt, mint napjainkban, történelmi szempontból – finoman fogalmazva – leegyszerűsített és naiv.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 11., 12:47
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Hogy lehet ilyet irni, hogy ez nem fontos dolog. Külömben is a képviselő asszony nagyon nagy igazságnak adott hangot, köszönet érte. Hogy mi lesz holnap azzal mindenki foglalkozik, de ebben a minden lehetőségek országában nehéz. A kommentelő olvasson sokat és ha már kritizál, használja a magyar helyesírás szabályait.

  • User
   Dátum: 2020. június 11., 15:51
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Egyetértek a helyesírás szabályaival…na akkor azt a szót ,hogy külöMben hibásan használta!! Nem m -el írják ,hanem n-el! Meg a különbség szót is sokan m -el írják.Már vagy százszor bemutatták azt a filmet , aminek a címe KülöNben dühbe jövünk…meg az első hozzászoló lessz,így.2 ss-el…ragozzunk …én lesszek? te lesszel? hogy aztán ő lessz?

 • User
  Dátum: 2020. június 11., 15:39
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Két rövid megjegyzésem van.1.Mihály vajda félig ALBÁN volt2.Mihály vajda testőrsége székelyekből állt mert NEM BÍZOTT a saját fajtájában ,félt ,hogy elárulják.+ a fiát Kolozsváron tanítatta…

 • User
  Dátum: 2020. június 12., 18:13
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hááát ezzel nem kellene büszkélkedni! Ez a székelyek egyik ha nem az egyetlen gyalázatos tette volt, sajnos nagy történelmet kreáltak általa az oláhoknak! Talán azt is mondhatjuk hogy a székely az oláhtól tanult „akkor”, mert az oláhok is azt tették hogy amikor a török sanyargatta őket akkor a magyar királyhoz fordultak, vagy menekültek. A kitartás és az igazi jellem a vészhelyzetben kristályosodik ki, a kritikus helyzetben dől el hogy ki milyen ember… melyik milyen nemzet! Báthori idején a török hódoltság alatt a Habsburg-rémuralommal való harcokban, bebizonyosodott most már mindenki számára hogy nem a török dúlt szét mindent hanem a vérszomjas Habsburgok. A Mihály vajdával való székely-cimborálás szégyenfoltját székelyek becsületéért Székely Mózes törlesztett… NE hagyjuk, hogy megtévesszen a történelem!

  • User
   Dátum: 2020. június 14., 23:30
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Nem cimborálás volt ,hanem egy önvédelmi tett szerintem.A Báthoryak el akarták venni a székelység kiváltságait és jobbágyokká akarták tenni a szabad parasztokat .Kihez forduljanak?Azokat kellett volna segíteni akik járomba teszik a fejüket?Egyedül abban a pillanatban Mihály vajda volt a megoldás,úgyis tudták majd az elmegy ók időt nyernek.Éppen úgy fellázadtak János Zsigmond ellen is,aki vallási téren bántotta őket/Csiksomlyói búcsú …/

 • User
  Dátum: 2020. június 14., 17:50
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Románia csak 1880-tól létezik , előtte csak a két fejedelemség volt…Ők valójában vlachok az az oláhok, ők is így nevezték magukat,.A csalással árulással, létrejött oláh királyság balkáni albán kecskepásztorok gyülekezete.

  • User
   Dátum: 2020. június 14., 23:47
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Pontosítsunk! Románia 1881 március 14.én lett királyság/ekkor kiáltották ki/ ,majd május 10.-én I Károlyt királlyá koronázták,ha jól tudom egy ún.acélkoronával amit ágyúcsőból készítettek.