Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Átadták az óvodát Kommandón

Átadták az óvodát Kommandón Kovászna megye

Ünnepélyes átadást követően vehették birtokukba csütörtökön a kommandói lakosok az újonnan épített óvodát, amelyet a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretében építtetett a kovásznai Szent István Király római katolikus plébánia.

Hirdetés
Hirdetés

Négy év munka után, csütörtökön adták át az új kommandói óvodát, az ünnepélyen Opra Béni Béla, a Horn Dávid-iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, kiemelten a vendégeket: Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát, dr. Lukács Bence Ákost, Magyarország Csíkszeredai konzulátusának vezető konzulját, ft. dr. Veres Steliant, a gyulafehérvári érsekség gazdasági igazgatóját, valamint Kocsis Bélát, Kommandó község polgármesterét.

Elsőként Kocsis Béla szólt a jelenlévőkhöz, tisztelettel köszöntve a magyarországi vendégeket Erdély legkeletibb szegletén.
– Habár nagy a földrajzi távolság közöttünk, ez nem tud elválasztani bennünket. Külhoni magyar közösségként Kommandón is tapasztaljuk, érezzük az anyaország gondviselését, támogatását, amelyekért végtelenül hálásak vagyunk – hangsúlyozta az elöljáró, majd külön köszönte Péter Arthur egykori kovásznai plébános kitartó munkáját, aki mindent megtett az óvodáért.

Soltész Miklós is Péter Arthurhoz fordult elsőként, de megköszönte minden hívőnek, hogy a keresztény hitet megőrzik és tovább­adják a kicsi gyermekeknek.
– Miután katolikus óvoda épült, kérem az igazgatót, pedagógusokat, nevelőket, hogy hazaszeretetre, a nyelv megőrzésére, a béke teremtésére neveljék a kicsiket, mindezt pedig az egyházon, a kereszténységen keresztül tegyék – emelte ki.

Beszédében elhangzott, a magyar kormány támogatásával az elmúlt években 103 új óvoda épült Erdélyben és a Partiumban, emellett 376 megújult több mint 33 milliárd forintból.

Péter Arthur főesperes augusztus elseje óta nem szolgál már a kovásznai Szent István Király római katolikus plébánián, az óvoda ötlete, megépítése azonban még az ő ottléte alatt valósulhatott meg.
– Négy évvel ezelőtt ilyenkor három hetet dolgoztunk, amíg megöntöttük az alapot, és attól kezdve folyamatosan dolgoztak itt a mesterek. Az épületet Szász-Veres Attila tervezte három funkcióra. Elsősorban óvoda, majd gyermekeknek táborozóhely és szabadidőközpont a létesítmény. De ha a Jóisten megsegít, akkor a 240 négyzetméteres tetőteret szeretnénk kápolnává kialakítani. Kommandón 500 katolikus hívő van, és időnként, nagy ünnepekkor tapasztaltuk, hogy az imaházunk kicsi számunkra – magyarázta a főesperes. Továbbá köszönetet mondott ő is Soltész Miklósnak, hogy többször is ellátogatott a helyszínre az évek során. De hálával fordult a helyi tanács és az iskola vezetősége felé is a különböző támogatásokért.

Az új épületet Veres Stelian áldotta meg. Az ünnepséget a helyi iskolások verses-táncos előadása színesítette, valamint a fürdővárosi Kikapcsolsz! együttes egyházi énekei. Az átadó himnuszaink eléneklésével ért véget. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.