Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád: Sepsiszentgyörgynél fejlettebb város létezik, de otthonosabb nem

Antal Árpád: Sepsiszentgyörgynél fejlettebb város létezik, de otthonosabb nem Kovászna megye

Tanulásra, utazásra, majd az egyetemi évek után hazatérésre, az itthoni közösség erősítésére buzdította a fiatalokat az ötödik alkalommal megszervezett Székelyföldi Karriernapok hétfői nyitóelőadásán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Hirdetés
Hirdetés

Hétfőn, november 27-én kezdődött a Művész Moziban a Centrum Studiorum által szervezett eseménysorozat, amellyel a sepsiszentgyörgyi fiatalok számára kínálnak lehetőséget a különböző szakmák megismerésére, szakemberekkel való beszélgetésre. Az idei Székelyföldi Karriernapokat Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere nyitotta meg, interaktív előadásában saját tapasztalatairól, illetve az általa vezetett város nyújtotta lehetőségekről mesélt. A rendezvényen – előzetes regisztrációt követően – több tucat szakmai előadóval találkozhatnak a diákok november 29-éig.

Óriási érdeklődésnek örvend az esemény

A hétfői megnyitó alkalmával megtelt a Művész Mozi épülete, sok diák a lépcsőkön ülve hallgatta meg az előadókat. A tanárok, iskolai szakalkalmazottak szívesen hozták el a tanulókat az eseményre, hiszen úgy érzik, ez nagyban segítheti őket az előttük álló döntések meghozatalában. A közönség soraiból mindegyik városi iskola diákjai visszaköszöntek.

Paltán Enikő, a Székely Mikó Kollégium iskolapszichológusa és pályaválasztási tanácsadója szerint vannak olyan végzősök, akik letisztult pályaképpel vágnak neki az előttük álló érettséginek, a többségük azonban elveszik a rengeteg kínálat között, és nehezen talál biztos támpontokat arra vonatkozóan, hogy egy szakmához milyen képességek kellenek, és ezekhez hogyan tudják társítani a személyes kompetenciáikat.

„Nagyon tetszik ez a szervezési forma, gyakorlatilag műhelymunkák keretében ismerkedhetnek szakmákkal és olyan szakemberekkel, akik munka- és élettapasztalatokat osztanak meg. Lehetőségük van bepillantást nyerni szakmai területekre, amire élőben, közvetlenül azért ritkán van lehetőségük a diákoknak” – fogalmazott a szakember, aki szerint az érettségi vizsga előtt álló diákok 30–40 százaléka fordul hozzá pályaválasztási tanácsokért.

Több száz diák regisztrált a háromnapos eseményre. Fotó: Farkas Orsolya

A Református Kollégium végzős évfolyamának négy osztálya és eljött, hozzávetőlegesen 80–90 diák. Sárkány Tünde, a középiskola angoltanára úgy gondolja, hogy a karriernapokon való részvétel meghatározó jellegű lehet a tanulók számára. „Én még nem hallottam ilyenről, mióta tanítok, márpedig ez hiánypótló. Sokan a diákok közül még nem tudják, hogy mit válasszanak, de nagyon reménykedünk, hogy ezen az eseményen segíteni fognak nekik abban, hogy eldöntsék, végül mit válasszanak” – mondta a tanárnő

Nyugaton sincs kolbászból a kerítés

„Nagyon fontos, hogy érezzétek, értsétek azt, hogy mi miért történik az életben, és az, amit ti tesztek, miért hasznos számotokra, a családotok és közösségetek számára” – tanácsolta Antal Árpád polgármester a diákoknak. Hozzátette, hogy fiatalságuk ellenére érdemes mérlegelni, és megérteni a súlyát annak, hogy a pályaválasztás sorsdöntő is lehet a jövőjükre nézve.

Párhuzamot vont továbbá a keleti és nyugati kultúrák, nézőpontok között, és azt a végső következtetést vonta le, hogy Nyugat-Európa lassan, de biztosan hanyatlik, Kelet-Közép-Európa azonban fokozatosan törekszik felfelé.

„Mi itt, Kelet-Közép-Európában, beleértve Sepsiszentgyörgyöt is, a világ első tizedéhez tartozunk abban a tekintetben, hogy hogyan élünk” – jelentette ki Antal Árpád, aki úgy véli, a mostani pályaválasztás előtt álló nemzedék még megélheti, hogy a kelet utolérje a nyugatot úgy jövedelem, mint életminőség tekintetében.

Az elöljáró szerint ezért érdemes megőrizni az elődök hagyatékát, itthon gyarapítani, ahelyett, hogy azt nyugati országokban fecsérelnék el. Hiszen a nyugat-európaiak eredeti koncepciója is az, hogy az újabb generációk tanulással és a szabályok betartásával magasabb életminőséget teremtsenek a felmenőiknél, mára ez a tendencia már ott sem mindig érvényes, könnyebb ugyanis a szülők által felhalmozott vagyont felemészteni.

Van jobb hely, mint Sepsiszentgyörgy? Van!

Van tisztább, szebb, fejlettebb, jobb munkahelyekkel rendelkező város is, de azt nem biztos, hogy otthonná tudjuk faragni – vélekedett a városvezető. „Nekünk, akik ezt a nyelvet beszéljük, ezt a kultúrát ismerjük és itt nőttünk fel, nincs jobb hely” – fogalmazott a polgármester, kihangsúlyozva, hogy nem azt akarja, hogy a pályakezdő fiatalok itthon maradjanak, sőt inkább menjenek, tanuljanak, és csak utána térjenek haza.

Fotó: Farkas Orsolya

Meggyőződése ugyanis, hogy Sepsiszentgyörgy a legdinamikusabban fejlődő városa Székelyföldnek, így mindig helyet tud majd adni a különböző tanulmányi végzettséggel hazaérkező fiataloknak. Miért jobb itt, mint máshol? Antal Árpád szerint azért, mert olyan helyen kell élni, ahol az ember otthon érzi magát. Noha kijelentette, hogy nem akar terhet róni az összegyűlt középiskolás végzősökre, mégiscsak hozzátette, hogy a fiatalságnak is felelősséget kell vállalnia a városi közösség fenntartásában, építésében.

„Ha nem mi, akkor mások fognak itt lakni. A kérdés az, hogy milyen nyelven fognak az emberek beszélni, milyen templomban fognak imádkozni, ez pedig rajtatok is múlik” – fogalmazott a polgármester. Ezt az üzenetet kiegészítette azzal is, hogy továbbra is létfontosságú a nemzetiségek iránti tisztelet, azonban a város céljai között még mindig szerepel az, hogy Sepsiszentgyörgy a legnagyobb magyar ajkú lakossággal rendelkező város maradjon.

A kisváros nyugalma mellett nagyvárosi szolgáltatásokat szeretnének nyújtani a lakosság számára. Az elöljáró elmondta, hogy a helyi strand és mozi sem azért jött létre, hogy azokkal nyereséget termeljenek, hanem azért, hogy a közösség igényeit szolgálják ki vele. Mindezek biztosítása pedig nagyban a polgármestertől függ, és azoktól, akik segítenek ezeket az intézményeket üzemeltetni. „Mindenkire szükség van, villany- és vízszerelőkre, tanárokra és mérnökökre egyaránt. A lényeg az, hogy a szakmában, amit majd választani fogtok, úgy végezzétek a munkátokat, hogy tudjátok, miért teszitek azt, amit tesztek” – zárta előadását Antal Árpád, akinek ezután a diáksereg is feltehetett kérdéseket, amelyek a városfejlesztési tervekre és a polgármesteri hivatás részleteire vonatkozott. 

A továbbiakban Szakács Paál István inkubátorház-vezető, Imreh Erika kutató és Székely István Gergő kutatási igazgató tartott előadást. A kedd a gazdaságról és vállalkozásról (marketing, bank és pénzügy, vendéglátás, stb.), egészségügyről (orvoslás, esztétika és szépészet, állatorvos, stb.), és lélekgondozásról szól, ahol pedagógustól kezdve, a pszichológuson át a lelkészig minden szakmából érkeznek képviselők. A szerda a művészetek és kommunikáció (színművészet, filmkészítés, ruhatervezés, stb.), ipar és IT (építőipar, informatika, mezőgazdaság, stb.), valamint igazságszolgáltatás (ügyvéd, jogász, stb.) irányzatainak napja lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. november 28., 20:25
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Hogy tud egy varos otthonos lenni ha a legalacsonyabb az eletszinvonal, a legkevesebb tamogatast kapnak a vallalkozok, a fizetesetek szintjen kullogok vagyunk, az egészsegugy olyan amilyen, a parkolas orankent legdragabbak koze tartozik az orszagban… A nagy (al)autonomiaharcot kiveve itt semmi sem otthonos…

 • User
  Dátum: 2023. november 30., 1:24
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Egyetem után dolgoztunk pár évet otthon, de kajára alig futotta belőle, mert nem fizettek rendesen, nem is alkalmaztak folyamatosan, nem lehet munkát találni. Már vagy tíz éve kijöttünk utána Németországba a haverokkal és jelenleg a leggyengébb hónapban is megkeressük a 4500, 5000 eurót. Máskor meg jóval többet is. Otthon meg mikor keresnénk ezt meg? Mára sem változott meg a helyzet, eszünkben sincs hazamenni. A Német életszínvonalat ha egyszer megkóstoltad akkor többé nem akarsz hazamenni!

  • User
   Dátum: 2023. november 30., 10:12
   ÉRTÉKELÉS: 3

   azert az 5 ezer euro havonta, eleg meredek… Foleg a nemet netto berhez kepest.. Persze tobben lehet keresnoi kulfoldon es jobban is megeri, en is ott vagyok, csak azert hulyeseget ne irj..

  • User
   Dátum: 2023. november 30., 15:34
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Megkóstoltam, rendszeresen járok is külföldre, mégis haza akartam jönni és haza is jöttem. Pedig akkor még itt se tartottunk, ahol most vagyunk és nem is kerestem annyit, mint most. Azóta az itteni jövedelmem elérte a nyugatit…

 • User
  Dátum: 2023. november 30., 19:51
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Na ne dumálj, haver! Drogdíler vagy? Vagy (férfi) prosti? Másként nem keresel te 5000 eurót, hiába szövegelsz.Mert agysebész gondolom nem vagy.

 • User
  Dátum: 2023. december 1., 9:57
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Először Arpika azt mondja, hogy a nyugat hanyatlik, itt keleten van a jövő, majd arra buzdítja, hogy menjenek külföldre és tanuljanak. De mit tanuljanak, hogy hogyan kell tönkretenni valamit, hiszen nyugat már hanyatlik, itt meg kitűnően működik minden, itt lessz az új Paradicsom. Sok ismerősöm elment a hanyatló nyugatra dolgozni, élni, jobb jövőt teremteni a gyerekeinek ott és nem itthon, az első évek nehezek voltak, de a gyümölcse is megvan. Amikor hazalatogatnak már látszik az arcukon egy bizonyos nyugodtsag, a szemükben egyfajta fény, ami teljesen hiányzik az itt élő emberekből. Sehogy sem akarják megérteni, hogy az általános jó lét, jó fizetések, nagy adobevetelt is jelentenek és akkor nem lessz szükség erre a sok „támogatott programokra”, hiszen mindenki megengedheti a belépőt.